Skip to main content

Συνάντηση Κούβελα με τους επικεφαλής ΕΛΑΣ σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλονίκη

Ενημερώθηκε για θέματα υπηρεσιακού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, που απασχολούν τις τοπικές αστυνομικές αρχές και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Σκούμα και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας, σε συνέχεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης του στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στην 84η ΔΕΘ.

Ο κ. Κούβελας ενημερώθηκε για θέματα υπηρεσιακού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, που απασχολούν τις τοπικές αστυνομικές αρχές και τους πολίτες της περιοχής της Θεσσαλονίκης και εξετάσθηκαν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για τη καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων προς όφελος του συνόλου.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικά στην αναδιοργάνωση των αστυνομικών δυνάμεων, όπως η κατανομή και η βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού, η ορθολογική στελέχωση και ενίσχυση του «μάχιμου ανθρώπινου δυναμικού στους δρόμους» για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Παράλληλα τέθηκε το θέμα της υλικοτεχνικής αναβάθμισης και προμήθειας νέου εξοπλισμού, όπως η ανανέωση του στόλου των περιπολικών, των δίκυκλων κλπ και η αύξηση του αριθμού τους, η προμήθεια των υπηρεσιών με νέα σύγχρονα αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.λ.π. Κορυφαίο θέμα που τέθηκε από την πλευρά της αστυνομικής διοίκησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήταν αυτό της αναμόρφωση του νέου ποινικού κώδικα που έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα με την ουσιαστική ατιμωρησία της μικροεγκληματικότητας, με συνέπεια το έργο των αστυνομικών αρχών (συλλήψεις, δικογραφίες, μεταγωγές, κλπ) να είναι πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα, αφού την ίδια κιόλας μέρα οι παραβάτες αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίσουν το «ίδιο έργο τους». Ταυτόχρονα, αναφέρεται, η Αστυνομία επιβαρύνεται υπέρμετρα με σπατάλη ανθρωποωρών και έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε άλλα αναγκαία καθήκοντα.

Επίσης, αναδείχθηκε το ζήτημα της ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών για την παροχή ή μη ασύλου σε πρόσφυγες και η συστηματοποίηση του ελέγχου της νόμιμης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα μας.   

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κούβελας είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με συνδικαλιστικές ενώσεις Αξιωματικών της Αστυνομίας, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, τον συνεχάρησαν για την εκλογή του και από κοινού συμφώνησαν ότι επιβάλλεται μια ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με την Ελληνική Αστυνομία.