Skip to main content

Συνάντηση Μπόλαρη-Πάιατ στο υπουργείο Εξωτερικών - Τι συζητήθηκε

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία επικοινωνίας των θετικών μηνυμάτων από τη συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ όπως συνέβη στην 83η ΔΕΘ.

Επίκαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών της εθιμοτυπικής συνάντησης γνωριμίας που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις ανέδειξαν περαιτέρω το θετικό μομέντουμ των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τη συναντίληψη σε σειρά ζητημάτων εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό και εμπορικό τομέα.

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε τη σημασία επικοινωνίας των θετικών μηνυμάτων από τη συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ στην επιχειρηματική κοινότητα και το ευρύ κοινό, όπως επιτυχημένα συνέβη με τη ΔΕΘ. Έθιξε, επίσης, θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, συνυφασμένα με την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό πολιτισμό στην ιστορική του διαχρονία, όπως την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τους κινδύνους ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά και τη σημασία προστασίας της Ιεράς Μόνης Αγίας Αικατερίνης και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη μοναδικότητα του Αγ. Όρους.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ εξέφρασε το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς να συνεχισθεί ο στρατηγικός διάλογος σε υψηλό επίπεδο, τόνισε την επιτυχημένη διεξαγωγή της φετινής ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ετοιμότητα της πρεσβείας και του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη να ανταποκριθεί σε προτάσεις συνεργασίας με το ΥΠΕΞ και τις τοπικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, στους τομείς της θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, τονίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της χώρας μας για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο.