Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το logistics center για τους Σαουδάραβες στο τραπέζι των παραγωγικών φορέων

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση που συγκαλεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ - Στόχος μια κοινή πρόταση ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνάντηση των παραγωγικών φορέων της πόλης, η πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, που αφορά στη δημιουργία σύγχρονων logistics στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εξυπηρετούν Σαουδάραβες επιχειρηματίες προκειμένου η πόλη να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη.

Η συνάντηση των παραγωγικών φορέων που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συνδέσμου, ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με αφορμή την 86η ΔΕΘ.

Ενδεχομένως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς να πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, ωστόσο είθισται να γίνεται μια εβδομάδα πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης.

Για τον λόγο αυτό και σε μια προσπάθεια, όπως είχε γράψει η Voria.gr, να κατατεθεί μια κοινή πρόταση προς τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα η συνάντηση των φορέων. Παράλληλα στη συνάντηση θα συζητηθούν και άλλα μείζονα θέματα για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των παρεμβάσεων των φορέων.

Διαβάστε: Πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ευρωπαϊκή πύλη για τους Σαουδάραβες

Στη συνάντηση έχουν κληθεί για να συμμετέχουν οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσακούμης και του ΟΕΕ/Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης. Στη συνάντηση παρών θα είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ διαδικτυακά θα συμμετέχει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σημειώνεται πως η ιδέα για τη δημιουργία hub logistics στη Θεσσαλονίκη κατατέθηκε στις αρχές του μήνα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση. Η πρόταση που φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες, έγινε μετά και την πρόσφατη συνάντηση του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις συναντήσεις επιχειρηματιών.

Η ιδιαιτερότητα της πρότασης, η οποία αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, αφορά στις πρώτες ύλες, που προτείνεται να έρχονται στη Θεσσαλονίκη και να μεταποιούνται εδώ προκειμένου τα προϊόντα που θα προκύπτουν να εξάγονται χωρίς δασμούς, αλλά ως ευρωπαϊκά.

Σημειώνεται πως στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα για τη δημιουργία του εν λόγω hub στο στρατόπεδο Γκόνου.