Skip to main content

Στη ΓΑΔΘ Μήτκας και Μπουτάρης για τα ναρκωτικά στο ΑΠΘ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου θα έχουν σύσκεψη αύριο με θέμα την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών στο Ίδρυμα.

Συνάντηση για το θέμα της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ θα έχουν αύριο στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρύτανης του Ιδρύματος Περικλής Μήτκας.

Η συνάντηση θα γίνει με τον Αστυνομικό Διευθυντή Φώτη Δομζαρίδη και τον Διευθυντή Ασφαλείας Νίκο Ζησιμόπουλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης στο δημοτικό συμβούλιο, στόχος είναι να εξεταστεί το μέτρα μπορεί να ληφθούν «για να καθαρίσει το ΑΠΘ από τους εμπόρους ναρκωτικών».

«Πάνω από 2.000 υπογραφές από φοιτητικό κόσμο μαζευτήκαν για να γίνει κάτι, μόνο η αστυνομία μπορεί να το κάνει αυτό» τόνισε ο δήμαρχος. Αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου, σημείωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά η εφαρμογή έχει πρόβλημα, «πρέπει το πανεπιστήμιο να αναλάβει τις ευθύνες του και να φωνάζει την αστυνομία».

Εν τω μεταξύ κόντρα ξέσπασε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ψήφισμα που επρόκειτο να εκδοθεί για το θέμα των ναρκωτικών στο ΑΠΘ. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα ανέγνωσε αρχικά ένα προσχέδιο ψηφίσματος.

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης κάλεσε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα το αίτημα για αλλαγή του καθεστώτος για το άσυλο. «Να στείλουμε μια επιστολή - διάβημα προς τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει ο νόμος που βοηθάει την ανομία», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Όπως τόνισε «αυτή θα ήταν μια σθεναρή στάση από πλευράς Δήμου, γιατί όλα τα άλλα – όπως ψηφίσματα ή συμβολικές συνεδριάσεις – είναι ασπιρίνες για έναν τέτοιου είδους καρκίνο».

Υπογράμμισε τη ληστρική επίθεση που δέχτηκε καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο μηχάνημα ATM του ιδρύματος και πρόσθεσε:

«Συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος. Κι ούτε είναι δυνατόν να μετατίθενται οι ευθύνες, άμεσα ή έμμεσα, στο Φοιτητικό Κίνημα, σαν να υποκινούνται οι φοιτητές μας σε πράξεις αυτοδικίας. Το διάβημά μας θα πρέπει να διατυπώνει ρητά την κοινή διαπίστωση ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν μπορεί να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή».

«Ακολουθώντας την γραμμή της ΝΔ ο κ. Καλαφατης θέλει να χτυπήσει το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του θέματος τα ναρκωτικά», σχολίασε η Ρία Καλφακάκου από την «Ανοιχτή Πόλη».

Το ψήφισμα για το ΑΠΘ το οποίο εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία:

Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης και ανοικτής προσέλευσης πολιτών, διακίνησης ιδεών, ανάπτυξης γνώσης.

Η εμπορία ναρκωτικών και η εν γένει εγκληματικότητα που παρατηρείται στους χώρους του ΑΠΘ είναι φαινόμενα που επηρεάζουν την ασφάλεια των πολιτών, φοιτητών, καθηγητών και επισκεπτών, οι οποίοι κινούνται στον χώρο του Πανεπιστήμιου.

Η ανομία στο χώρο του ΑΠΘ είναι φαινόμενο απότοκο κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και οι έως τώρα μέθοδοι αντιμετώπισής του κρίνονται, εκ του αποτελέσματος, ανεπαρκείς.

Πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια εντός του πανεπιστημιακού χώρου (επιτήρηση, βελτίωση φωτισμού κλπ), χωρίς να καταλύεται η ουσιαστική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, με ταυτόχρονη κινητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας.

Αποφασίζει να συγκροτηθεί Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που με τις παρεμβάσεις της σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς θα εντείνει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, αποφασίζει την πραγματοποίηση μιας, συμβολικού χαρακτήρα, συνεδρίασης στο χώρο του Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας.