Skip to main content

Σύσκεψη για το στρατόπεδο Κόδρα - Τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση

Στη συνάντηση μετείχαν η προϊσταμένη του γραφείου του πρωθυπουργού, οι δήμαρχος και αντιδήμαρχος Καλαμαριάς και η εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Οι ενέργειες για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά μετά την απόδοσή του στον δήμο, τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη εμπλεκομένων φορέων που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της προϊσταμένης του γραφείου Πρωθυπουργού κ. Κατερίνας Νοτοπούλου, νωρίτερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαμαριάς, κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης, κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης και εκπρόσωποι της εφορείας Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι το πρώην στρατόπεδο αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό τόπο.

Στη νέα συνάντηση (είχε προηγηθεί ακόμα μία τον Απρίλιο) συμφωνήθηκε να τρέξουν οι απαιτούμενες διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέψουν να γίνει ο χώρος επισκέψιμος από όλους τους πολίτες, με την ανάδειξή του σε χώρο υπερτοπικού πρασίνου. Αρχικά συζητήθηκε η καταγραφή των κτηρίων που υπάρχουν στον χώρο του στρατοπέδου, για να διαλευκανθεί ποια κτήρια θα παραμείνουν ως έχουν και σε ποια θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν για διαφορετικές δράσεις, όπως δραστηριότητες πολιτισμού και άλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Μπακογλίδης στη Voria.gr, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη μεταξύ του δήμου, της εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων του υπουργείου Πολιτισμού.

Επόμενη κίνηση του δήμου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι να προχωρήσει η σταδιακή διοικητική αποβολή όλων των καταληψιών, παρουσία εισαγγελέα, να καθαριστεί ο χώρος, να τοποθετηθεί προσωρινή περίφραξη και να υπάρξει 24ωρη φύλαξη σε όλο το στρατόπεδο.

Ο κ. Μπακογλίδης διαβεβαίωσε, μάλιστα, όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα η Voria.gr, πως τρέχει τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Σε ερώτηση για τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, καθώς και τα 203 στρέμματα του στρατοπέδου έχουν παραχωρηθεί ήδη από το τέλος του Ιανουαρίου του 2018, ο κ. Μπακογλίδης υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα και η δημοτική αρχή θέλει να προχωρήσει «με κάθε νομιμότητα για να μην υπάρξουν προσφυγές μελλοντικά».