Skip to main content

Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον βόρειο Έβρο

Ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση των μεταναστών, πτήσεις πάνω από τον βόρειο Έβρο.

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Αγκυρα λίγες ώρες μετά την απόφασή της να απομακρύνει τους μετανάστες που βρίσκονταν επί εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε το Σάββατο πτήσεις πάνω από τον βόρειο Έβρο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν μεταξύ 19:21 και 19:22 στα 28.000 πόδια και μεταξύ 19:25 και 19:26 στα 30.000 πόδια.

Επιπλέον, από τις 19:38 έως τις 19:40 πέταξαν στα 32.000 πόδια, ενώ από τις 19:43 έως τις 19:45 και από 19:46 έως 19:48 πραγματοποίησαν πτήση στα 31.000 πόδια.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας είναι ενδεικτική της προσπάθειάς της να διατηρήσει υψηλά την ένταση αλλά και να δείξει ότι είναι παρούσα παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να εκκενώσει τους καταυλισμούς μεταναστών, που είχαν στηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η πρωτόγνωρη πρακτική υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά χερσαία σύνορα, τα οποία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ μετά το 1923, προδίδει την προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει δυναμική αντίδραση της Αθήνας. Στον Έβρο, βεβαίως, δεν στέκει ούτε η (απορριπτέα από την Αθήνα) πάγια τουρκική επιχειρηματολογία που αναδεικνύεται για τα νησιά, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των παραβιάσεων γίνεται μεταξύ των 6 και 10 μιλίων εναερίου χώρου της Ελλάδας, που η Άγκυρα αμφισβητεί. Τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν όλα από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία επιτηρεί την περιοχή.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του ενός μηνός, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, οι ελληνικές δυνάμεις στον Εβρο απέκρουσαν ουκ ολίγες φορές τις επανειλημμένες προσπάθειες καλά οργανωμένων ομάδων μεταναστών, με την ενεργό υποστήριξη των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες εκτόξευαν κατά της ελληνικής πλευράς των συνόρων δακρυγόνα και καπνογόνα, ενώ κατεγράφησαν επικίνδυνα περιστατικά ακόμα και πυρών.

Η επίσημη αιτιολογία που δίνουν οι τουρκικές αρχές γι’ αυτή την εκκένωση των καταυλισμών είναι η οδηγία η οποία δόθηκε στους περίπου 10.000 συγκεντρωμένους να μην παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους έως ότου ξεπεραστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Η αλλαγή δεδομένων δεν αλλάζει την επιφυλακή της Αθήνας στον Εβρο, απόφαση που συνυπογράφει και o FRONTEX, τα στελέχη του οποίου θα παραμείνουν στα σύνορα στο πλαίσιο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για τον αποκλεισμό διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Πηγή: kathimerini.gr

Φωτογραφία αρχείου