Skip to main content

Συνεχίζονται εντατικά τα βελτιωτικά έργα στη λίμνη Δοϊράνη

Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του καναλιού υπερχείλισης της λίμνης και εκκρεμεί ένα μικρό τμήμα για εκρίζωση δέντρων εντός της λίμνης.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης της λίμνης Δοϊράνης εντός του ομώνυμου οικισμού, καθώς, έχει, ήδη, ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του καναλιού υπερχείλισης της λίμνης και εκκρεμεί ένα μικρό τμήμα για την ολοκλήρωση των εργασιών της εκρίζωσης ενός περιορισμένου αριθμού δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης.

Οι προαναφερόμενες εργασίες -με τρίμηνη διάρκεια εκτέλεσης -ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης- η οποία προβλέπει τις παραπάνω εργασίες- από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κιλκίς, κ. Ανδρέα Βεργίδη και εκπρόσωπο της ανάδοχου «ΧΡ.ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ», παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Κιλκίς.

Το έργο περιλαμβάνεται στην Πράξη: “Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης” (Plan D.oiran)», η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg και χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Στο πλαίσιο υλοποίησής του, εκτελούνται εργασίες  - με μίσθωση μηχανημάτων – για τον καθαρισμό από από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση στο κανάλι υπερχείλισης της λίμνης Δοϊράνης, αλλά και της κοπής και εκρίζωσης δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης.

Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο έργα που εκτελούνται στην περιοχή από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, καθώς, έχουν, ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες προεργασίες για το δεύτερο έργο «Βελτίωση και Αναβάθμιση Υποδομών Προσβασιμότητας στη λίμνη Δοϊράνη»,με την εγκατάσταση του εργοταξίου της αναδόχου κοινοπραξίας.

Η σύμβαση για το δεύτερο έργο υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2020 από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κιλκίς, κ. Ανδρέα Βεργίδη και εκπρόσωπους της αναδόχου κοινοπραξίας “Τερζής Βασίλειος- Μπαϊρακλιλής Αργύριος”,  παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Κιλκίς.

Η υλοποίηση του έργου, θα γίνει  εξ’ ολοκλήρου με χρηματοδότηση από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο πλαίσιο υλοποίησης του, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη Δοϊράνη και εργασίες καλλωπισμού του παραλίμνιου μετώπου της.

Το έργο περιλαμβάνεται στην Πράξη: “Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης” (Plan D.oiran)», η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg.

«Πρόκειται για  δύο έργα ζωτικής σημασίας , σ’ έναν ιδιαίτερα σημαντικό υγροβιότοπο όχι μόνο της  Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αλλά της χώρα μας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης, προσθέτοντας πως «βασική προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι η αναβάθμιση, ανάδειξη και αναζωογόνηση της λίμνης Δοϊράνης».

Η φύση των εργασιών σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά τοποθεσία (πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή η οποία ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000) απαιτεί τη συνεχή εποπτεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κιλκίς, η οποία εκτέλεσε όλες τις σχετικές μελέτες και επιβλέπει την υλοποίηση των έργων.