Skip to main content

Συνέδριο Αgrotica: Λύσεις και προκλήσεις για την κλιματική αλλαγή

Οι απειλές, οι προκλήσεις και οι λύσεις επί τάπητος στο συνέδριο «Κλιματική αλλαγή και γεωργία» - Η υγεία και η γεωργία οι πλέον ευάλωτοι τομείς

Μια από τις 13 χώρες που δεν έχουν καταθέσει σχέδιο αποτροπής ή προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι η Ελλάδα. Την ίδια ώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στην πλειονότητά της συμφωνεί πως η γεωργία, μπορεί να μετατραπεί από υπαίτια και θύμα σε σωτήρα, συντελώντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θεωρούνται ως κύριοι υπαίτιοι της  κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται πως η γεωργοκτηνοτροφία παράγει περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου συμβάλλοντας σε ένα φαύλο κύκλο κλιματικών μεταβολών.

Μάλιστα η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες της Μεσογείου επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από την κλιματική αλλαγή καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων άμεσα.

Τα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα επιχείρησε να φωτίσει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica με θέμα «Κλιματική αλλαγή και Γεωργία». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ - Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καραντινινή, καθηγητή στο σουηδικό πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, SLU, για να μετατραπεί η γεωργία σε σωτήρα απαιτείται συστηματική μεταλλαγή της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του όλου συστήματος αγροδιατροφής.

Η μεταλλαγή αυτή θα πρέπει να ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες, τη βιοτεχνολογία, την εφαρμοσμένη πληροφορική, τη διαχείριση δεδομένων και επιπρόσθετα να υιοθετηθεί από τους παραγωγούς και τους άλλους επιχειρηματικούς εταίρους της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Για πεδίο δόξης λαμπρό και παράλληλα πρόκληση έκανε λόγο αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας λέγοντας πως υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της.

Στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου του ΑΠΘ και της ΔΕΘ- Helexpo, για ένα άκρως επίκαιρο θέμα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας ευχόμενος μετά το συνέδριο όλοι να φύγουν με περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους για το ζήτημα.

Η υγεία και η γεωργία οι πλέον ευάλωτοι στην αλλαγή του κλίματος

Στους πλέον ευάλωτους τομείς από την κλιματική αλλαγή, αυτού της υγείας και της γεωργίας αναφέρθηκε ο Ανδρέας Ματζαράκης, από το γερμανικό Ερευνητικό κέντρο Ανθρωπο - Βιομετεωρολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Ματζαράκη  για την υγεία οι ισχυρότερες επιπτώσεις είναι οι καύσωνες και το πως μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή και ευρύτερα τη δημόσια υγεία. Για τη γεωργία είναι οι βροχοπτώσεις και η ξηρασία.

«Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες θα επηρεάσουν σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των καλλιεργειών, τις ανάγκες τους σε νερό και γενικότερα τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, κυριότερος χρήστης των οποίων είναι η γεωργία, που καταναλώνει το 80% στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δημήτριος Καρπούζος.

Το ερευνητικό έργο Stargate

Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Stargate, αναφέρθηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος, Δημήτρης Μόσχου.

Το εν λόγω πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναπτύξει μια μεθοδολογία έξυπνης, πολυεπίπεδης και ολιστικής προσέγγισης για μια κλιματικά έξυπνη γεωργία, αξιοποιώντας καινοτομίες του τομέα της διαχείρισης του μικροκλίματος και της διαχείρισης των ευρύτερων κινδύνων λόγω καιρικών συνθηκών.

Το Stargate θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023, και συμπεριλαμβάνει 26 εταίρους μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα

Μεταξύ των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται αυτές που αφορούν τον τομέα των τροφίμων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κώστα Κουτσουμανή «οι πιθανές επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα και ασφάλεια των τροφίμων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα έχουν ερευνηθεί και συζητηθεί ευρέως. Αντίθετα οι μελέτες σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη διατηρησιμότητα των τροφίμων, που καθορίζεται από τη δυνητική τους αλλοίωση, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ποιότητας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τρόφιμα που μέχρι σήμερα θεωρούνται «ως μικροβιολογικώς σταθερά» και διακινούνται εκτός ψυγείου».