Skip to main content

Συρίγος στη Voria: Έρχονται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ

Συνέντευξη του Υφυπουργού Παιδείας: Έρχονται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ με νέο νόμο – πλαίσιο -«Δεν έχουν αντίκρισμα οι αντιδράσεις για τα στέκια»

«Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο τέτοιο, στο οποίο θα επιστρέφουν πίσω “μυαλά”, άνθρωποι που έχουν ξενιτευτεί και θα έχουν πιθανότητα να σταδιοδρομήσουν σε αυτήν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε και μέτρα, τα οποία θα χτυπήσουν την οικογενειοκρατία, την παρεοκρατία και την κομματοκρατία».

Αυτό τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr ο Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνει «έχουμε Τμήματα στα οποία οι γονείς ετοιμάζουν τις θέσεις για τα παιδιά τους. Έχουμε Τμήματα στα οποία ελέγχονται οι πολιτικές πεποιθήσεις των υποψηφίων κι έχουμε Τμήματα στα οποία η παρέα αποφασίζει ποιος θα βγει». Σε όλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο κ. Συρίγος, θα μπει ένας φραγμός «με τον νόμο που θα βγει, μέχρι την άνοιξη».

Ο νέος νόμος πλαίσιο θα εισάγει σημαντικές αλλαγές επίσης και στη διοίκηση – λειτουργία των πανεπιστημίων καθώς θα δημιουργηθεί το Συμβούλιο Ιδρύματος και όπως υποστηρίζει ο Υφυπουργός Παιδείας αυτό «θα αναλαμβάνει την στρατηγική ενός ιδρύματος και θα παίζει το ρόλο εκείνον που μας λείπει στα πανεπιστήμια: θα είναι τα αντίβαρα του συστήματος». Διευκρινίζοντας για το ποιοι θα απαρτίζουν τα Συμβούλια Ιδρύματος ο κ. Συρίγος σημείωσε πως θα μπορούν να είναι μέλη ΔΕΠ τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό, εάν όμως ψηφιστούν – προταθούν από τα αιρετά εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επίσης, ανέφερε πως δεν θα αλλάξει το σύστημα εκλογής των πρυτανικών αρχών, όπως όπως είπε οι σημερινές διοικήσεις προέκυψαν με το νόμο της σημερινής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την απόφαση της Συγκλήτου για τον διαχωρισμό του από τη Σχολή Επιστημών Υγείας είπε πως τη Δευτέρα θα γνωρίζει περισσότερα, ενώ σημείωσε ότι δεν είχε ξανακούσει άλλη παρόμοια περίπτωση στον ελλαδικό χώρο.

Σχετικά με το «Στέκι» στο ΑΠΘ επισήμανε πως το πανεπιστήμιο αποφασίζει τι θα πράξει κι «εμείς βοηθούμε σε αυτήν την απόφαση», ενώ υπεραμύνθηκε της δημιουργίας βιβλιοθήκης στο χώρο.

Ο κ. Συρίγος τοποθετήθηκε και ως Διεθνολόγος για τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα και τόνισε πως περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης στα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας. Πάντως ο ίδιος επισήμανε πως η κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομία ασκεί αυτονόητα μεγάλες πιέσεις στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα σημείωσε πως «η οικονομία τους καίει», αλλά αυτό όμως «δεν σημαίνει πως δεν θα αντιδράσουν (οι Τούρκοι) όταν η EXXON MOBIL κάνει έρευνες (σ.σ. αναμένονται τις επόμενες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ) στο τεμάχιο 10».

ΕΡ: Ποιες είναι οι αλλαγές που σχεδιάζετε το επόμενο διάστημα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Θα δούμε πάλι πανεπιστημιακά τμήματα που δεν θα έχουν εισακτέους;

ΑΠ: Το πρώτο βασικό ζητούμενο για τα πανεπιστήμια, αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα, είναι πως θα γυρίσουν πίσω επιστήμονες, δυνατά μυαλά που έχουν ξενιτευτεί. Οπότε ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο τέτοιο, στο οποίο θα επιστρέφουν πίσω «μυαλά», άνθρωποι που έχουν ξενιτευτεί και θα έχουν πιθανότητα να σταδιοδρομήσουν σε αυτήν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε και μέτρα, τα οποία θα χτυπήσουν την οικογενειοκρατία, την παρεοκρατία και την κομματοκρατία.

ΕΡ: Θέλω μου να πείτε τι εννοείτε. Σας έχω ακούσει πρόσφατα να λέτε «έχουμε οικογενειοκρατία». Δηλαδή σήμερα έχουμε οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια;

ΑΠ: Ναι, βεβαίως. Έχουμε Τμήματα στα οποία οι γονείς ετοιμάζουν τις θέσεις για τα παιδιά τους. Έχουμε Τμήματα στα οποία ελέγχονται οι πολιτικές πεποιθήσεις των υποψηφίων κι έχουμε Τμήματα στα οποία η παρέα αποφασίζει ποιος θα βγει. Δεν λέω ότι αυτό είναι ο κανόνας, αλλά είναι αρκετά εκτεταμένο.

ΕΡ: Αυτά Κύριε Υπουργέ σε ποια Τμήματα, σε ποια πανεπιστήμια είναι;

ΑΠ: Εξαρτάται. Η παρεοκρατία είναι κάτι το οποίο ισχύει παντού. Δηλ. μπορεί να μην είναι σε ένα Τμήμα, μπορεί να είναι σε έναν Τομέα. Μπορεί να δεις να προκηρύσσεται μία θέση με ένα εξαιρετικά “φωτογραφικό” αντικείμενο, το οποίο συνδέεται με κάποιον που έκανε το διδακτορικό του, σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας.

ΕΡ: Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος;

ΑΠ: Δεν θέλω να “φωτογραφίσω” Τμήματα, αλλά όσοι παροικούν στην Ιερουσαλήμ αντιλαμβάνονται πολύ καλά τι εννοώ: Οικογενειοκρατία σε συγκεκριμένα Τμήματα, παρεοκρατία πολύ πιο εκτεταμένη… Δηλ. ο Καθηγητής βάζει τους δικούς του μέσα κτλ και σε κάποια πολύ λίγα Τμήματα, αυτό είναι αλήθεια, παίζουν ρόλο, δυστυχώς, και οι πολιτικές πεποιθήσεις εκείνου που πρόκειται να εκλεγεί.

ΕΡ: Ελέγχονται και τα… φρονήματα;

ΑΠ: Ένα από τα πράγματα που λαμβάνονται, ατύπως, είναι σε ποιο πολιτικό χώρο πρόσκειται ο συγκεκριμένος υποψήφιος.

ΕΡ: Και πως θα το σταματήσετε αυτό;

ΑΠ: Με τον νόμο που θα βγει. Θα προσπαθήσουμε. Κοιτάξτε επειδή μιλάμε για ορισμένα πράγματα, για κάποια πανεπιστήμια, τεράστια και πλήρη, όπως είναι το Αριστοτέλειο, που είναι και το πιο πλήρες της χώρας, αφού τα έχει όλα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρότι είναι του ιδίου μεγέθους δεν τα έχει όλα, αφού δεν έχει πολυτεχνείο μέσα. Μιλάμε επίσης και για μικρά πανεπιστήμια, όπως το Χαροκόπειο για παράδειγμα, το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Πρέπει λοιπόν να φτιαχτεί ένα σύστημα που να μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις διαφορετικές περιπτώσεις. Από τεράστια πανεπιστήμια όπως είναι το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και πανεπιστήμια που είναι γεωγραφικά διασπαρμένα σε μεγάλες εκτάσεις, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δημοκρίτειο, το Πελοποννήσου.

ΕΡ: Αυτές οι αλλαγές που σχεδιάζετε θα γίνουν γνωστές με τον νέο νόμο – πλαίσιο που θα γίνει πότε;

ΑΠ: Μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Μέχρι την άνοιξη κι ελπίζουμε να έχουν ψηφιστεί τότε.

ΕΡ: Αυτός ο νέος νόμος – πλαίσιο θα αγγίζει και κάποιες «παρυφές» του Αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων;

ΑΠ: Όχι. Θα ενισχύει το Αυτοδιοίκητο.

ΕΡ: Επειδή μιλήσατε για το Αριστοτέλειο, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είστε ενήμερος για την απόφαση της Συγκλήτου για το Τμήμα Ιατρικής και την «αποχώρησή του» από τη Σχολή Επιστημών Υγείας;

ΑΠ: Θα δω τις επόμενες μέρες -τη Δευτέρα- τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής. Υποθέτω θα μου μιλήσει γι΄ αυτό το θέμα.

ΕΡ: Εσείς είστε θετικός καταρχήν;

ΑΠ: Δεν μπορώ να απαντήσω πριν δω τα δεδομένα.

ΕΡ: Αυτό πιστεύετε ότι μπορεί να ανοίξει «διαθέσεις» και να δούμε τέτοιες αποφάσεις και σε άλλα πανεπιστήμια, με τμήματα που ανεξαρτητοποιούνται; Το λέω αυτό, καθώς μέχρι τώρα, βλέπαμε κάποιες συνενώσεις Τμημάτων, όπως και Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Εδώ, βλέπουμε ένα διαφορετικό μοντέλο.

ΑΠ: Εδώ, εκείνο το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι ζητούν είναι να γίνουν μονοτμηματική σχολή. Δεν είναι να φτιαχτεί ένα νέο Τμήμα. Υπάρχει το Τμήμα, αλλά θέλει να φύγει από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και να γίνει μία διαφορετική Σχολή. Είναι διαφορετικό αυτό από τη δημιουργία νέου Τμήματος.

ΕΡ: Μάλλον είναι πιο σύνθετο θέμα, αφού δε μιλάμε για νέο Τμήμα. Δεν θέλετε να μπείτε σε λεπτομέρειες, λόγω ενημέρωσης…

ΑΠ: Ναι , τη γνωρίζω την απόφαση, αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες…

ΕΡ: Σας έκανε εντύπωση η απόφαση;

ΑΠ: Δεν το είχα ξανακούσει από κάποια άλλη Ιατρική Σχολή, από κάποιο άλλο Τμήμα Ιατρικής στην Ελλάδα.

ΕΡ: Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές που σχεδιάζετε Κύριε Υπουργέ αφορούν και τον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών;

ΑΠ: Το θέμα της εκλογής των Πρυτανικών Αρχών ορίστηκε με νόμο αυτής της Κυβέρνησης πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Εκείνο το οποίο θα δούμε είναι η δημιουργία Συμβουλίων Ιδρύματος, τα οποία ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρέπει να είναι απολύτως σαφή τα όρια των Συμβουλίων Ιδρύματος και των αρμοδιοτήτων των αιρετών Πρυτανικών Αρχών, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν με τέτοιες καταστάσεις.

ΕΡ: Άρα, επιτρέψτε μου, παίρνουμε ένα μοντέλο από το «Νόμο Διαμαντοπούλου» για τα Συμβούλια;

ΑΠ: Δεν μου αρέσει ο όρος παίρνω μοντέλο από τότε. Το Συμβούλιο Ιδρύματος είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Είναι το Συμβούλιο που θα αναλαμβάνει την στρατηγική ενός ιδρύματος και θα παίζει το ρόλο εκείνον που μας λείπει στα πανεπιστήμια: είναι τα αντίβαρα του συστήματος. Δηλ. πως θα υπάρχουν ισορροπίες και αντίβαρα, για να μπορεί να λειτουργεί σωστά ένα πανεπιστήμιο.

ΕΡ: Και τα μέλη αυτού του Συμβουλίου από που θα προέρχονται;

ΑΠ: Ένα τμήμα τους θα είναι αιρετά από τα μέλη ΔΕΠ κι ένα άλλο μέρος του, αυτού που θα είναι εξωτερικά μέλη, θα προέρχονται μετά από ψηφοφορία εκείνων που έχουν εκλεγεί ως μέλη του ιδρύματος.

ΕΡ: Δηλ. θα είναι και πάλι μια εσωτερική υπόθεση του πανεπιστημίου; Δεν θα δούμε δηλ. κάποιον για παράδειγμα από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ να έρθει να διοικήσει το Χαροκόπειο;

ΑΠ: Δεν θα διοικούν το πανεπιστήμιο με την έννοια της καθημερινής λειτουργίας. Ούτε θα είναι δυνατόν κάποιος από το Κέμπριτζ ή το MIT ή από οπουδήποτε να διοικήσει, δηλ. να τα παρατήσει όλα και να έρθει εδώ… Είναι ουτοπία να το πιστεύουμε αυτό. Εκείνο όμως το όποιο θα μπορεί, θα είναι να εκλέξει κι αν το θέλει κι από το εξωτερικό. Δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα εξωτερικά μέλη θα μπορούν να είναι και από το εξωτερικό. Θα είναι εντελώς ανοιχτό. Τα μέλη ΔΕΠ, εάν θέλουν, μπορεί να επιλέξουν από την Ελλάδα ή και από το εξωτερικό.

ΕΡ: Το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι κάτι που πολιτικά το… αποχαιρετάτε, επικαλούμενοι την δικαστική εκκρεμότητα από το ΣτΕ;

ΑΠ: Όχι. Είναι μια πραγματικότητα. Δεν είναι κυβερνητική επιλογή.

ΕΡ: Είχε δοθεί ένας χρονικός ορίζοντας κι αντιλαμβανόμαστε πως ξεπερνιέται. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΑΠ: Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο ΑΣΕΠ και γίνονται οι προσφυγές. Το ΑΣΕΠ τελειώσε μετά από τρεις μήνες την εξέταση των ενστάσεων που είχαν γίνει κι αυτό ήταν το πρώτο πρόβλημα. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι κυβερνητική επιλογή να σταματήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Έχουμε κολλήσει σε αντικειμενικούς λόγους. Δεν μπορείς να ξεπεράσεις ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε ένα ανεξάρτητο όργανο…

ΕΡ: Συμπερασματικά, δεν μπορείτε να ορίσετε χρονικό ορίζοντα…

ΑΠ: Πιστεύω πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουν τελειώσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν, αλλά επειδή εξαρτάται από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορώ να πω περισσότερα.

ΕΡ: Με το Στέκι του ΑΠΘ τι σκέφτεστε να κάνετε;

ΑΠ: Δύο στέκια. Καταρχάς, το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια είναι πρωτίστως είναι θέμα του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο είναι εκείνο το οποίο αποφασίζει το τι θα κάνει κι εμείς βοηθούμε στις αποφάσεις του. Εδώ υπάρχουν δύο στέκια. Το ένα είναι το κλασικό, το λεγόμενο «Στέκι του Βιολογικού», το οποίο εάν δεν κάνω λάθος προγραμματίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη εκεί, η οποία δαπάνη είναι ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Στηρίζουμε απόλυτα τη δημιουργία ενός χώρου βιβλιοθήκης.

ΕΡ: Φοβάστε αντιδράσεις γι’ αυτό το θέμα;

ΑΠ: Όχι. Θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις, αλλά αυτές οι ομάδες δεν έχουν κοινωνικό αντίκρισμα πλέον.

 

 

Το «ηθικό βάρος» της Γερμανίας, η Τουρκία, η στρατηγική μας και οι έρευνες της EXXON MOBIL

ΕΡ: Δεν μπορώ να μην… καταχραστώ και την ιδιότητά σας ως Διεθνολόγος και θέλω να σας ρωτήσω τι περιμένετε από την νέα καγκελαρία στη Γερμανία. Το λέω αυτό, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αναληφθεί από τους «Πράσινους» με γνωστές τις τοποθετήσεις τους απέναντι στην Τουρκία.

ΑΠ: Καταρχάς να πούμε πως η Γερμανία είναι ένα κράτος που λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που λειτουργούμε εμείς. Το τι θα κάνουν το επόμενο διάστημα είναι καταγεγραμμένο σε ένα κείμενο. Η Γερμανία είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης κι έχει κάνει ορισμένες επιλογές σε σχέση με τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Μια επιλογή, είναι ότι πήρε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σε αντίθεση με την Αμερική κι η τελευταία αντέδρασε έντονα σε αυτό. Μια δεύτερη επιλογή, είναι ότι έχει καλές σχέσεις με την Κίνα, πράγμα που επίσης προβληματίζει την Αμερική. Εσωτερικές επιλογές που προβληματίζουν εμάς, είναι αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία. Δηλ. όταν έχεις αυτήν την οξύτατη αντιπαράθεση με τον άλλον, δεν περιμένεις να πηγαίνει να πουλάει όπλα στους Τούρκους. Έχουν πάρει κάποια μέτρα: δεν δέχτηκαν επί Μέρκελ να πουλήσουν κινητήρες για τουρκικά τεθωρακισμένα ALTAY, έχουν υπογράψει συμφωνία για να πουλήσουν υποβρύχια, αντίστοιχου τύπου που έχουμε εμείς, τα οποία ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά στην κρίση που έγινε πέρυσι. Είναι φυσιολογικό να μας προβληματίζει και να ασκούμε πάρα πολλές πιέσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι οι Γερμανοί το διαχειρίζονται, καθώς έχουν συμβόλαια εξαιρετικά ασφυκτικά, αλλά πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Κι η μεγάλη εικόνα είναι ότι δεν μπορείς να ηγείσαι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και να δίνεις όπλα σε ένα κράτος και να απειλεί δύο κράτη της ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Περιμένω λοιπόν να δω ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της γερμανικής κυβερνήσεως. Ξέρω όμως πως στο μυαλό τους τα οικονομικά έχουν πρωταρχική θέση.

ΕΡ: Είδαμε και την ανάληψη και του υπουργείου Οικονομικών από ένα πιο… σκληρό τύπου «Σόιμπλε». Άρα, περιμένετε να δείτε τι θα κάνει η Γερμανία.

ΑΠ: Ναι, γιατί η Γερμανία έχει ένα ηθικό βάρος. Όχι ειδικό. Ηθικό.

ΕΡ: Σε ποιον;

ΑΠ: Η Γερμανία ως υπαίτια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αντιλαμβάνεται τη σημασία του να στέλνεις όπλα σε τέτοιες περιπτώσεις. Έχει ηθικό βάρος.

ΕΡ: Και 16 χρόνια που ήταν η κ. Μέρκελ το ξεχνούσε;

ΑΠ: Όχι. Και γι’ αυτό πήραν μέτρα: δεν έδωσαν κινητήρες, αρκετά υλικά. Δεν είναι κατάσταση… Ισπανίας που τα έχει δώσει όλα ή Ιταλίας που τα έχει επίσης δώσει όλα. Η Γερμανία είναι πιο συγκρατημένη. Περιμένουμε όμως αυτό που θα κάνει και τη διαφορά. Επίσης, θα περίμενα και τη διαφορά ως προς την πίεση προς την ΕΕ να ληφθούν πιο σοβαρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Δεν γίνεται να έχει κάνει 6 γεωτρήσεις παράνομες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και το μοναδικό μέτρο που έχει ληφθεί να είναι μέτρα εις βάρος τριών πολιτών, που έχουν διευθυντικές θέσεις μέσα στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου.

ΕΡ: Είμαστε παραμονές των ερευνών της EXXON MOBIL στο οικόπεδο 10 της Κύπρου. Εμείς τώρα τι περιμένουμε καθώς ο Ερντογάν δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό του λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας. Εκτιμάται πως θα «εξαγάγει» αυτήν την πίεση που δέχεται; Κι αυτό θα έχει να κάνει με τις δικές μας σχέσεις;

ΑΠ: Θα το θέσω διαφορετικά. Όταν έχεις ένα αντίπαλο μία χώρα όπως την Τουρκία, προστατεύεσαι με δύο τρόπους, όπως λέει κι ο Νικολό Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα» του: Με ισχυρό στρατό και με ισχυρούς συμμάχους. Εμείς ενισχύουμε τον στρατό μας -αγορά των γαλλικών όπλων για παράδειγμα το τελευταίο χρονικό διάστημα- και με ισχυρούς συμμάχους- το ότι έχουμε φτιάξει ισχυρές συμμαχίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οφείλεται στο ότι εκμεταλλευτήκαμε ακριβώς την αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας με όλες αυτές τις χώρες. Δεν είναι μόνον ότι η Τουρκία είναι απέναντι τους, είναι ότι κι εμείς εκμεταλλευόμαστε και προσεγγίσαμε όλες αυτές τις χώρες φτιάχνοντας συμμαχίες

ΕΡ: Πιστεύετε πως το επόμενο διάστημα θα δυσκολευτεί η Τουρκία ακόμη περισσότερο;

ΑΠ: Δυσκολεύεται η Τουρκία λόγω της οικονομικής καταστάσεως που έχει. Η οικονομία τους καίει. Και ξέρουν επίσης πως δεν έχουν και πολύ μεγάλο περιθώριο να κινηθούν τόσο επιθετικά όσο κινήθηκαν πέρυσι από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο, όπου ήταν δική τους επιλογή να φτάσουν στην άκρη την ένταση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αντιδράσουν όταν η EXXON MOBIL κάνει έρευνες στο τεμάχιο 10.