Skip to main content

Κόλλιας: Έτσι θα πάρουν πραγματική ανάσα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Συνέντευξη στη Voria.gr του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνου Κόλλια. Οι εισφορές, οι μεταρρυθμίσεις, η πόλωση, οι αγορές

Το ζητούμενο για τη χώρα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στη Voria.gr, με την ευκαιρία της 83ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ εξηγεί γιατί η εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα οδηγήσει σε πραγματική ελάφρυνση και καταθέτει την πρότασή του Επιμελητηρίου για κόφτη σε φόρους και εισφορές στο 50% του εισοδήματος, που θα αποτελέσει πραγματικά ανάσα για τα βαριά πληττόμενα εισοδήματά τους.

Επιπλέον, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν ότι όσο ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται από πολωτικό κλίμα και διχαστικές λογικές, πλήττεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και δυσκολεύει η προσπάθεια για την πραγματική έξοδο από την κρίση.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις ασφαλιστικές εισφορές δικαιώνουν όσους έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου – εσείς είχατε βγει στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων. Αρκεί η εξαγγελθείσα μείωση για τον εξορθολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και την εξισορρόπηση των διαθέσιμων εισοδημάτων τους;

Πρώτα απ΄όλα, θα συμφωνήσω μαζί σας. Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αισθανόμαστε κάτι παραπάνω από δικαιωμένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Δυστυχώς, όμως, αυτή έρχεται, αφού έπρεπε να κλείσουν 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Δεδομένου, όμως, ότι από 01/01/2019 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα υπολογίζονται στο 100% των εσόδων, από 85%, που είναι σήμερα, στην ουσία, η μείωση διατηρεί την ίδια επιβάρυνση με σήμερα. Συνεπώς, δεν αρκεί από μόνη της. Μόνο η εφαρμογή της πρότασής μας, που προβλέπει οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές να μην ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, μπορεί να δώσει πραγματική ανάσα στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση λέει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, η αντιπολίτευση λέει ότι η έξοδος δεν έχει νόημα από τη στιγμή που δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές και τα μέτρα λιτότητας συνεχίζονται. Ποιον να πιστέψουμε;

Το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το πραγματικό ζητούμενο για τη χώρα είναι να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε τις παρεμβάσεις εκείνες στην οικονομία και στη χώρα, που θα άρουν τα όποια εμπόδια και στρεβλώσεις στο επιχειρείν, θα φέρουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρομαι σε μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η αδειοδότηση επιχειρήσεων, η διευκόλυνση επενδύσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις. Αν προχωρήσουμε τάχιστα με όλα αυτά, τότε θα μπορέσουμε να παράξουμε πλούτο στη χώρα και να ελαφρύνουμε ταχύτερα τα κοινωνικά στρώματα, που σήκωσαν μέσα στην κρίση το βάρος των μέτρων λιτότητας.

Γιατί πιστεύετε ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει ακόμα στις αγορές, όταν τυπικά είμαστε εκτός μνημονίου και σχεδόν όλοι οι εταίροι αναγνωρίζουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού; Το αποδίδετε περισσότερο σε εσωτερικές παθογένειες ή στη διεθνή συγκυρία;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημά σας είναι συνέχεια της προηγούμενης. Η χώρα αδυνατεί να βγει στις αγορές, διότι επενδυτές και αναλυτές βλέπουν ότι η συζήτηση και ο σχεδιασμός περιστρέφονται κυρίως γύρω από αυτό, που ονομάζουμε παροχές, χωρίς να δίνεται βάρος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται από πολωτικό κλίμα και διχαστικές λογικές, που μόνο καλό δεν κάνουν στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Θέλω να ελπίζω ότι, μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, οι τόνοι θα πέσουν και ότι η εκλογική διαδικασία δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη εφαρμογής των απαιτούμενων τομών. Διότι, ξέρετε, οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες, ώστε να μας θωρακίσουν απέναντι και σε οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί διεθνώς.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποιες οι προοπτικές για τον κλάδο που εκπροσωπείτε, των οικονομολόγων και των φοροτεχνικών/λογιστών;

Διανύουμε μια εποχή με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις. Και ο ρόλος, τόσο των οικονομολόγων, όσο και των λογιστών –φοροτεχνικών, είναι κομβικής σημασίας, τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο. Συνεπώς, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η διαρκής κατάρτιση των μελών μας σε θέματα, που η γνώση τους κρίνεται αναγκαία για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Με στόχο, λοιπόν, ο οικονομολόγος και ο λογιστής - φοροτεχνικός να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος φροντίζει για τη συνεχή επιμόρφωση των μελών του, με σεμινάρια, ημερίδες, ειδικές εκδόσεις και - πάνω απ΄ όλα - προσωπική επικοινωνία, τόσο εμού του ιδίου, όσο και όλων των υπηρεσιών του φορέα μας. Ώστε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές.