Skip to main content

Συνιδρυτής Biontech: Μετά την άνοιξη του 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Τι είπαν για την πανδημία και τον εμβολιασμό το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το οποίο χθες βραβεύτηκε

«Μετά την άνοιξη του 2022 θα μπορούσαμε να πούμε πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα», σημείωσε ο δρ. Ογκούρ Σαχίν στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, που οργάνωσε το Ίδρυμα Θεοφανώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο της απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον ίδιο αλλά και στην Εζλέμ Τουρετσί, που πρώτοι ανέπτυξαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Με τη σειρά της, η κ. Τουρετσί τόνισε πως είναι αντίθετοι με την απόσυρση της πατέντας του εμβολίου, εξηγώντας πως μπορεί να αποβεί επικίνδυνη η παραγωγή από υποδομές χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Μέγαρο, ο κ. Σαχίν ξεκάθαρισε πως ο ιός είναι μαζί μας και ήρθε για να παραμείνει. «Δεν είναι σαν τον ιό της γρίπης που έρχεται και φεύγει. Είναι ένας σταθερός ιός. Το θέμα είναι πότε δεν θα νιώσουμε ότι δεν είμαστε σε πανδημία», σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, εκτίμησε πως του χρόνου μετά την άνοιξη, δηλαδή την άνοιξη του 2022 όπου ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα έχει εμβολιαστεί θα μπορούσαμε να πούμε πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα. «Ο ιός βέβαια θα παραμείνει μαζί μας και είναι πιθανόν να χρειαστούμε αναμνηστικές δόσεις για να κρατήσουμε την ανοσία. Δεν θα έχουμε τον φόβο τότε», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Σημαντική αναφορά έγινε, επίσης, και στην άρση της πατέντας των εμβολίων που έχει συζητηθεί ακόμα και δια στόματος του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, του κ. Τζο Μπάιντεν. Στο πλαίσιο αυτό, η δρ. Τουρετσί εξέφρασε την αντίθεσή της στο να μοιραστούν τη συνταγή του εμβολίου με απώτερο σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση στον εμβολιασμό σε χώρες που είναι εξαιρετικά χαμηλός. Η ίδια εξήγησε πως θεωρούν πως η άρση της πατέντας θα κάνει κακό. «Ο σωστός τρόπος της διασφάλισης της διανομής και της πρόσβασης όλων στα εμβόλια είναι να παράγουμε ποσότητες για όσους δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά και να οικοδομήσουμε σε αυτές τις περιοχές τις κατάλληλες υποδομές αλλά και να τους εκπαιδεύσουμε», σημείωσε και τόνισε πως πρόκειται για δύσκολες τεχνολογίες. «Με το άνοιγμα της πατέντας ίσως φτάσουμε στο να παράγονται εμβόλια χαμηλής ποιότητας που μπορούν να κάνουν χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, έγινε αναφορά στις άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας mRNA με την οποία αναπτύχθηκε και το εμβόλιο της Pfizer/Biontech και οι δύο επιστήμονες ξεκαθάρισαν πως την παρούσα περίοδο δουλεύουν με τις λοιμώδεις νόσους και τον καρκίνο αλλά και με την ελονοσία.

«Νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτα που μάθαμε από τεχνολογικής άποψης για τον κορωνοϊό στο να δημιουργήσουμε νέες υποδομές σε χώρες που πλήττονται από την ελονοσία. Επίσης, εστιάζουμε και στα αυτοάνοσα νοσήματα», τόνισε η δρ. Τουρετσί.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως γίνεται προσπάθεια να «καταλάβουμε την τεχνολογία του mRNA προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να επιτεθεί από μόνο τους στα καρκινικά κύτταρα».

Αναφορικά με τα συναισθήματα που τους κατακλύζουν, το ζευγάρι των ερευνητών σημείωσε πως και δεν υπάρχουν θαύματα, κάτι στην καρδιά μας μάς είπε πως ήταν θαύμα. «Ως επιστήμονες προσπαθούμε να καταλάβουμε πως κάποια πράγματά συμβαίνουν», εξήγησε ο κ. Σαχίν.

Στη συζήτηση τον λόγο πήραν, επίσης, σημαίνουσες προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και διανόησης.

Την εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και ανέφερε πως «η επιστήμη είναι η κορωνίδα της πολιτικής σε καιρούς κρίσης, είναι αυτή που κάνει τον κόσμο μετά τον covid και πάλι κανονικό και λειτουργικό». Παράλληλα, σημείωσε πως σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, 2 στους 3 Ευρωπαίους υποστηρίζουν την ανάγκη οι επιστήμονες να παρεμβαίνουν σε πολιτικές συζητήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνουν υπόψη τις επιστημονικές αποδείξεις.

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε, παράλληλα, ότι ο ίδιος πέρυσι παρέλαβε το πρώτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για λογαριασμό της προέδρου της Κομισιόν και είπε πως «πριν από ένα χρόνο, είχα το προνόμιο να παραβρεθώ στην απονομή του πρώτου βραβείου “ Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” και να το παραλάβω εξ ονόματος της προέδρου φον ντερ Λάιεν για το πρόγραμμα Erasmus».

Επεσήμανε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια μοναδική και πλεονεκτική θέση για τη δημιουργία χώρων συνεργασίας, συνδημιουργίας και κοινών αξιών. «Αυτά ακριβώς είναι και τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, με μια νέα ευρωπαϊκή αρχή για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (HERA).
Αλλά και με ενισχυμένες εξουσίες για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Mary McAleese, η πρώην υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας, η Maria-Luisa Poncela, ο ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, κ. Georges Prevelakis, και το πάνελ έκλεισε το επίτημο μέλος του Collegio Alberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο, κ. Chiara Saraceno.

Επιπρόσθετα, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς, επίσης, και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.