Skip to main content

Συνολικά 247 τόνοι ρούχα ανακυκλώθηκαν το α' εξάμηνο του 2022 στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ημερίδα του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων - Σύμφωνα με τον Μ. Γεράνη, σύντομα ξεκινά η συλλογή βιοαποβλήτων

του Νίκου Αβουκάτου

Ημερίδα για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην εποχή της κυκλικής οικονομίας διοργανώνει σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, τόνισε τη σημασία της ημερίδας για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην εποχή της κυκλικής οικονομίας. Συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και επανέλαβε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία του συγκεκριμένου ρεύματος ανακύκλωσης στην Κεντρική Μακεδονία.


Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος στη διαδικτυακή του παρέμβαση τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη διαλογή στην πηγή και τον διαχωρισμό των αποβλήτων. «Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση των αποβλήτων και αξίζουν συγχαρητήρια στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για τις διαχρονικές προσπάθειές του», επισήμανε ο κ. Γραφάκος.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Βαγγέλης Καραμίντζιος σημείωσε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να διαχειριστούμε τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. «Η λέξη κλειδί στην ορθή διαχείρισή τους και την παραγωγή τους είναι η συνεργασία για να οικοδομήσουμε σύγχρονες κοινότητες που βασίζονται στην προσέγγιση της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Είναι μια επίκαιρη εκδήλωση, ο ΕΟΑΝ είναι εθνικός συντονιστής των δράσεων της ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης αποβλήτων. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση της συνεργασίας με τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης», τόνισε ο κ. Καραμίντζιος.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι «πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανακύκλωσης και να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε». Ακόμη, επανέλαβε, «δεν είναι δυνατόν να συλλέγουν οι δήμοι τα απορρίμματα, να είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά το κράτος να έχει την ευθύνη με τη δημοπράτηση μονάδων και στο τέλος να μας επιβάλλεται και το τέλος ταφής». «Δεν είναι δυνατόν να ζητάς ευθύνες από αυτούς που δεν τις έχουν. Την ευθύνη της διοίκησης και της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να την έχουν οι δήμοι μέσα από θεσμοθετημένους φορείς όπως οι ΦΟΔΣΑ», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία και τα οφέλη της διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην εποχή της κυκλική οικονομίας. «Η ευρωπαϊκή κατανάλωσή τους έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα», όπως είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε έναν απολογισμό της συλλογής των ποσοτήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την υποδομή που διαθέτει ο δήμος με τα νέα μοβ κιβώτια συλλογής τους. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους συγκεντρώθηκαν 247 τόνοι ρούχων, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Δείτε live την ημερίδα ΕΔΩ.