Skip to main content

Συνομιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας την ερχόμενη εβδομάδα για τους S-400

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας τόνισε πως η αγορά των ρωσικών συστημάτων από την Τουρκία θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε σχέση με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Μιλώντας σε πάνελ σε Συνέδριο στο Βερολίνο για την Εξωτερική Πολιτική, ο Καλίν υπογράμμισε ότι η χρήση από την Τουρκία των S-400 δεν θέτει απειλή στο πρόγραμμα του καταδιωκτικού αεροσκάφους F-35 και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί από λεπτομερή τεχνική μελέτη.

«Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό την προσεχή εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι οι προβληματισμοί αυτοί μπορεί να αντιμετωπιστούν» τόνισε, αναφερόμενος στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία θα αγοράσει ένα δεύτερο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 την προσεχή χρονιά, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μίχεβ, διευθυντής της ρωσικής κρατικής εξαγωγικής εταιρίας όπλων Rosoboronexport, σε συνέντευξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η πρώτη παραγγελία της Τουρκίας για τους S-400 ολοκληρώθηκε» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.

Ο Μίχεβ είπε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα διεξάγουν αυτή την περίοδο συζητήσεις, για μια επιλογή στην αρχική σύμβαση που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να λάβει περισσότερα συστήματα S-400, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται σε οικονομικά θέματα.

«Ελπίζουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα υπογράψουμε τα έγγραφα της σύμβασης. Αλλά θέλω να τονίσω ότι η στρατιωτική τεχνική συνεργασία με την Τουρκία δεν περιορίζεται στην προμήθεια των S-400. Έχουμε μεγάλα σχέδια μπροστά μας» ανέφερε ο Μίχεβ. «Εξετάζεται ένα μέρος της παραγωγής να γίνει στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα ότι «η Τουρκία δεν υποσχέθηκε σε κανέναν ότι δεν θα αναπτύξει ή δεν θα χρησιμοποιήσει τους S-400» σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Θα αγοράζαμε ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για να το αφήσουμε στο κουτί του; Το αγοράσαμε γιατί το χρειαζόμαστε» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.