Skip to main content

Συρεγγέλα: Στηρίζουμε ουσιαστικά τους εργαζόμενους γονείς

«Δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς, διευρύνοντας τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών της βρεφικής ηλικίας», δήλωσε η υφυπουργός.

«Στηρίζουμε ουσιαστικά τους εργαζόμενους γονείς. Κάνουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη», δήλωσε αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

«Με τα μέτρα και τις δράσεις μας υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους γονείς και ιδίως τις εργαζόμενες μητέρες και ενισχύουμε ενεργά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Εμείς δεν μένουμε σε μεγάλα λόγια αλλά κάνουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά» στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς, διευρύνοντας τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών της βρεφικής ηλικίας. Με την πολιτική μας μειώνουμε το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των δύο φύλων, καθώς η αύξηση της διαθεσιμότητας μακροχρόνιας και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας, βελτιώνει την κατάσταση απασχόλησης των γυναικών και τις βοηθά να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των τέκνων τους», είπε η υφυπουργός και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται το πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης για τη «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων», μέσω χρηματοδότησης από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα, εξήγησε η Μαρία Συρεγγέλα, θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χώρων, καθώς και για την πρόσληψη έως δύο βρεφονηπιοκόμων για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Σκοπός της Δράσης, όπως σημείωσε, είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, διατροφή και απασχόληση των βρεφών κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα, προωθώντας έτσι την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα η υφυπουργός υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο των προτεινόμενων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου βρίσκεται η υγεία και η ασφαλής παραμονή των παιδιών στους χώρους που θα δημιουργηθούν εντός των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό θεσπίζονται αυστηρά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί μια επιχείρηση στη Δράση, ενώ ανέφερε ότι από τη Δράση εξαιρούνται επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Ζώνη, εγκαταστάσεις στις οποίες υφίστανται κίνδυνοι από φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες και κίνδυνοι για ατυχήματα λόγω επικίνδυνων ουσιών.

«Οι χώροι φύλαξης βρεφών έρχονται να καλύψουν μία πρακτική ανάγκη των οικογενειών», υπογράμμισε η Μαρία Συρεγγέλα και πρόσθεσε πως σήμερα γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.