Skip to main content

Συρία: Νέα εκεχειρία 150 ωρών συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του συμφώνησαν σε νέα διορία 150 ωρών για απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

Σε νέα διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επειτα από μία πολύωρη συνάντηση στο Σότσι, διάρκειας επτά ωρών, Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματά τους στη Συρία, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η εκεχειρία που συμφώνησαν ΗΠΑ-Τουρκία (σ.σ. απόψε στις 22:00 ώρα Ελλάδος). Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία, ενώ ο Πούτιν μίλησε για κρίσιμες λύσεις για τη Συρία.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης ανακοίνωσαν τη διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας στην οποία γινόταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Στη συνέχεια, Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες γύρω από αυτή τη «ζώνη ασφαλείας».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι: «Από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιτηρούν τη ζώνη ασφαλείας και σε 150 ώρες θα απομακρυνθούν οι κουρδικές δυνάμεις του YPG από την περιοχή. Στη συνέχεια, η Ρωσία και η Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες σε απόσταση 10 χλμ. από τη ζώνη ασφαλείας, ενώ οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα προκειμένου να μην επιστρέψουν στη ζώνη ασφαλείας τρομοκρατικά στοιχεία. Επιπλέον, η επιστροφή των προσφύγων- που φιλοξενούνται στην Τουρκία- σε αυτή την περιοχή θα επιτηρείται. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας».

Νωρίτερα, πάντως, οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, ανακοίνωσαν πως θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός.

«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Mikhail Metzel/TASS