Skip to main content

Συρίγος: Κάποιες χώρες μπορεί να σταματήσουν τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία

Ο Καθηγητής εξήγησε τον λόγο που ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

«Είναι σίγουρο ότι κάποιες χώρες θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς ακύρωση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η θέση πάντως της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου είναι ότι πρέπει να υπάρξει κατάλογος κυρώσεων».

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος σε συνέντευξη του στο Radio North 98 κληθείς να σχολιάσει την έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και το ενδεχόμενο παρασκήνιο της αναβολής της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Ο κ. Συρίγος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ζητεί να υπάρχουν κυρώσεις επάνω στο τραπέζι, οι οποίες -εάν η Τουρκία επανέλθει εις βάρος της Ελλάδα- να εφαρμοστούν άμεσα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής ο κατάλογος των κυρώσεων είναι προφορικός. Ο κατάλογος των κυρώσεων θα λάβει υπόσταση αφού συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που αναβλήθηκε για 1 και 2 Οκτωβρίου.

Η ερμηνεία που έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ στην κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε αντι-Navtex ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της νήσου Λήμνου, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, έγκειται ουσιαστικά στη διαχρονική στάση της: «Είναι μια κίνηση που υποδηλώνει ότι η Τουρκία μπαίνει στη διαπραγμάτευση, πλησίστια, με όλες τις διεκδικήσεις της επί της τράπεζας των διαπραγματεύσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως εμείς αποδεχόμαστε κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία είδε από την Ελλάδα αντιδράσεις που δεν περίμενε ιδιαίτερα στο διπλωματικό πεδίο. Η Ελλάδα ξέφυγε από την αμυντική επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και έδειξε διάθεση να επιδιώξει ενεργά την εφαρμογή του».