Skip to main content

Συρίγος: Ο Ερντογάν παίζει με τα νεύρα μας με το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Ο καθηγητής είπε ότι στην Τουρκία δεν έχει προσδιοριστεί σε ποιο σημείο θα σταλεί το γεωτρητικό σκάφος γιατί «προφανώς παίζει με τα νεύρα μας».

Στην εκτίμηση ότι η διαδικασία που ξεκινά σήμερα η Άγκυρα, βγάζοντας το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διαρκέσει «πολλούς μήνες», προχώρησε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει προσδιοριστεί σε ποιο σημείο θα σταλεί το γεωτρητικό σκάφος γιατί «προφανώς παίζει με τα νεύρα μας». Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε η Τουρκία διεκδικεί ένα κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου από την Κύπρο έως την Κρήτη και αφού μείνει για δύο μήνες σε ένα σημείο το Αμπντουλχαμίτ Χαν στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει σε άλλο, ανάλογα και με τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν.
Τι είπε ο Άγγελος Συρίγος για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν

«Ο Ερντογάν θεωρεί περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας την περιοχή νοτίως της Ρόδου, νοτίως της Καρπάθου, νοτίως της Κρήτης, νοτίως της Κύπρου ή δυτικά τις Κύπρου. Μιλάμε για περιοχές δικαιοδοσίας είτε της Ελλάδας είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή μπορεί να κινηθεί μέσα σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας, αυτές που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, αλλά οτιδήποτε είναι κοντά στις ελληνικές ακτές, στις κυπριακές ακτές, παύει να είναι περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας. Ο Ερντογάν θεωρεί όμως ότι όλες αυτές οι περιοχές του ανήκουν βάσει ενός εγγράφου που έστειλε στον ΟΗΕ και ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2021 ότι του ανήκει κατ’ ουσίαν όλη η περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, αφήνοντας στα νησιά μόνο 6 μίλια χωρικά ύδατα, τίποτε άλλο», εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη στιγμή ελέγχει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, της Ευρώπης και συνολικά της Δύσης και πρόσθεσε πως η προαναγγελία του για είσοδο στη Συρία δείχνει ότι «αναζητά κάπου μια εύκολη νίκη, μια νίκη εντυπώσεων».