Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
x

ΣΥΡΙΖΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ

Η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας αποτελεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας σχολιάζει μέσω ανακοίνωσής του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον ενεργειακό τομέα στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019 αποτελεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες αφού ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στον ΟΗΕ τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, χωρίς να θέσει καν θέμα παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά από δύο χρόνια συστηματικού αποκλεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές συνόδους για τη Λιβύη, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Τουρκία».

«Έρχεται λίγες μέρες αφότου ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε δημόσια ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της στα 6 νμ και όχι η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ανακοινώνει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση ενός παράνομου μνημονίου».

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια, ακόμη, σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ