Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η υποχρεωτική διεξαγωγή της εξεταστικής διά ζώσης στα πανεπιστήμια

«Η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια χωρίς καμία ενίσχυση των μέτρων είναι επικίνδυνη», επισημαίνει το κόμμα.

Τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των πανεπιστημίων λόγω της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου, που οργανώθηκε από  την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, υπό την αιγίδα της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος.

«Η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια χωρίς καμία ενίσχυση των μέτρων υγειονομικής ασφαλείας, και η υποχρεωτική διεξαγωγή εξεταστικής με φυσική παρουσία για το χειμερινό εξάμηνο, ενώ η μετάλλαξη Ο κορυφώνεται και καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα και αρκετές δεκάδες θάνατοι, δεν είναι απλώς ανησυχητική αλλά επικίνδυνη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το κόμμα αναφέρει πως «η πανδημία αναδεικνύει την αναγκαιότητα του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, η οποία δεν γίνεται σεβαστή από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση με την έξαρση της πανδημίας, είναι σημαντικό να μπορούν τα πανεπιστήμια να ρυθμίζουν τη λειτουργία τους με ευέλικτες αποφάσεις που θα βασίζονται στις δομικές ιδιαιτερότητες του κάθε Ιδρύματος, Σχολής ή Τμήματος και στην επιδημιολογική εικόνα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι αναγκαίο να καταργηθεί η παράλογη και επικίνδυνη για την υγεία του προσωπικού και των φοιτητών ΚΥΑ και οι σχετικές εγκύκλιοι, περί αποκλειστικά διά ζώσης διδασκαλίας και εξετάσεις με τη μέγιστη πληρότητα στις αίθουσες, και να ανατεθεί η ευθύνη καθορισμού του τρόπου διδασκαλίας στα πανεπιστήμια, στις Σχολές και τα Τμήματα».

Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως:

-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων για τη διασφάλιση των όρων εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε υποδομές, διδακτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, υγειονομικό υλικό καθώς και ανέρευση όλων των αναγκαίων και κατάλληλων χώρων, για τη διενέργεια των εξετάσεων με φυσική παρουσία και υγειονομική ασφάλεια

-Δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας και εξέτασης για τους νοσούντες, τα υπό διερεύνηση κρούσματα και τις ευάλωτες ομάδες

-Λειτουργία κινητών εμβολιαστικών κέντρων και διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ εντός των πανεπιστημιουπόλεων από μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ

-Δωρεάν χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

-Βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς με αύξηση των δρομολογίων για ασφαλέστερη μετακίνηση από και προς τα πανεπιστήμια

-Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Τα ζητήματα αυτά καθώς και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέπτυξαν με σύντομες τοποθετήσεις οι:

-Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ

-Παρασκευή (Βιβή) Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ

-Δημοσθένης Σταμάτης, καθηγητής, πρόεδρος του Συλόγου ΔΕΠ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ)

-Ευθυμία Κρύου, φοιτήτρια Οργάνωσης και Διοίκησης στο ΠΑΜΑΚ

Συντόνισε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος, Στράτος Κερσανίδης.