Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή και ενστάσεις για την κατάργηση του Αγροκτήματος του ΑΠΘ

Οι βουλευτές Α και Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΓ κατέθεσαν στη Βουλή την αναφορά του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ, ζητώντας τη διατήρηση του Αγροκτήματος του ΑΠΘ

Αναφορά στη Βουλή με την κατάθεση επιστολής, η οποία περιέχει ενστάσεις για την κατάργηση του Αγροκτήματος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και τη μετεγκατάσταση Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε αυτό, κατέθεσαν οι βουλευτές Α΄ και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία.

Στην αναφορά επισυνάπτεται η επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας που έχει τίτλο: «Παρέμβαση για τη διατήρηση του Αγροκτήματος της ιστορικής και πρωτοπόρας Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος».

Σε αυτήν παρατίθενται οι λόγοι της πλήρους αντίθεσης των μελών του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ με τις «μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας για μεταστέγαση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο χώρο του Αγροκτήματος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και ζητείται να τροποποιηθούν/καταργηθούν άμεσα οι επίμαχες διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 296 του ν. 4975/2022 (ΦΕΚ Α' 141) και να διατηρηθεί απρόσκοπτη η λειτουργία του Αγροκτήματος».

«Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 296 παρ.3 του ν. 4975/2022 (ΦΕΚ Α' 141) στις 31/12/2022 καταργείται το ΝΠΔΔ διοίκησης και λειτουργίας του Αγροκτήματος ("Ταμείο διοίκησης και διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης") και θα απορροφηθεί από το ΑΠΘ. Όπως όμως αναλυτικά αναφέρεται, η κατάργησή του θα δημιουργήσει τεράστια και ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά προβλήματα, θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, γεγονός που θα συμβάλλει περαιτέρω στην υποβάθμιση της Σχολής από την οποία θα αφαιρεθεί ο χώρος της έρευνας και της εφαρμογής μάθησης, γεγονός που δυστυχώς αποτελεί τη συστηματική προσπάθεια της Υπουργού η οποία υλοποιεί με επιμέλεια το Κυβερνητικό πρόγραμμα για την Δημόσια, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σημειώνεται στην αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιπλέον και σύμφωνα πάντα με την επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζεται ότι «το σχέδιο μεταστέγασης του ΑΠΘ στο χώρο του Αγροκτήματος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που αφορά σε πάνω από 50.000 φοιτητές, ανακοινώθηκε χωρίς καμία διαβούλευση, δεν προκύπτει από κανένα σχεδιασμό, δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, έρχεται σε αντίθεση με τις ερευνητικές και ακαδημαϊκές δράσεις που υλοποιούνται στο Αγρόκτημα ενώ συνεπάγεται την καταστροφή γης υψηλής παραγωγικότητας σε αντίθεση με τη Συνταγματική (άρθρο 24 παρ.1), Ευρωπαϊκή (COM (2006) 231) και Παγκόσμια (ΟΗΕ Agenta 21) προστασία της».

Μαζί με την αναφορά τους προς την υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν και την επιστολή, ζητώντας ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειες της υπουργού.

Την αναφορά υπογράφουν οι βουλευτές: Φάμελλος Σωκράτης, Αμανατίδης Ιωάννης, Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Γιαννούλης Χρήστος, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος.