Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Με τον σχεδιασμό μας, το μετρό Θεσσαλονίκης ήδη θα λειτουργούσε

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το αν η απόσπαση των αρχαιοτήτων πραγματοποιείται με την παρουσία και την ευθύνη αρχαιολόγων.

Πυρά κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τις εργασίες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «επιχείρηση πειρατικού στυλ».

Δείτε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Άρχισε η απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου (φωτο+vid)

Σε σχετική ανακοίνωση, ζητά από την κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση της Αττικό Μετρό να γνωστοποιήσουν αν η απόσπαση «πραγματοποιείται με την παρουσία και την ευθύνη αρχαιολόγων ή απλώς προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος με την απουσία έμπειρων επιστημόνων οι οποίοι, τουλάχιστον, θα εποπτεύουν το έργο;».

Ακόμα, επιτίθεται στον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο, καθώς, όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, «μίλησε για ολοκλήρωση του έργου, μέσα στο 2023… και βλέπουμε» ενώ μάλιστα τονίζει πως σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «ήδη θα λειτουργούσε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μια επιχείρηση πειρατικού στυλ, η κυβέρνηση προχώρησε στις εργασίες για απομάκρυνση των ευρημάτων της Μέσης Οδού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

Η κυβέρνηση αγνοώντας την πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης οι οποίοι με ποσοστό 62%, τάσσονται υπέρ της παραμονής των ευρημάτων “κατά χώραν” (in situ), όπως αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Μακεδονία την προηγούμενη Κυριακή, προχωρά στην ολοκλήρωση του εγκλήματος εναντίον της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Το μόνο που είχε να ψελλίσει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ήταν πως, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης οφείλεται στην άγνοια των πολιτών, κάτι που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη λαϊκή βούληση. Επίσης, ο κ. Ταχιάος, μίλησε για ολοκλήρωση του έργου, μέσα στο 2023… και βλέπουμε, ομολογώντας για μια ακόμη φορά πως η καθυστέρηση του έργου, δεν οφείλεται στις προσφυγές -όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση- αλλά στις κυβερνητικές ιδεοληψίες, καθώς το μετρό, σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήδη θα λειτουργούσε.

Όσον αφορά την ίδια την επιχείρηση ξηλώματος των αρχαιοτήτων, απαιτούμε να ξέρουμε εάν πραγματοποιείται με την παρουσία και την ευθύνη αρχαιολόγων ή απλώς η κυβέρνηση και η διοίκηση της Αττικό Μετρό, προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος με την απουσία έμπειρων επιστημόνων οι οποίοι, τουλάχιστον, θα εποπτεύουν το έργο;».