Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Τι αποφάσισαν για τη ΔΕΘ σε τηλεδιάσκεψη με Τζανακόπουλο

Η κλειστή συζήτηση έγινε έπειτα από αίτημα στελεχών που εξεδήλωσαν το τελευταίο διάστημα την αντίθεσή τους προς το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Κλειστή συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, έγινε την περασμένη εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα το προωθούμενο σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης, οι συντονιστές των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών καθώς και δύο, τρία μέλη της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης. Στην τηλεδιάσκεψη προήδρευσε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση διοργανώθηκε έπειτα από αίτημα ορισμένων μεσαίων κομματικών στελεχών, τα οποία εξεδήλωσαν το τελευταίο διάστημα την αντίθεσή τους προς το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα η Διεθνής Έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έτρεξε με ταχείς ρυθμούς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το είχε πάρει πάνω του ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος και ήταν μία από τις πρωτοβουλίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε στα θετικά κυβερνητικά πεπραγμένα του όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, σε κείμενο το οποίο είχε κυκλοφορήσει στα τέλη του 2020 κατά του υπό εξέλιξη σχεδίου για την ανάπλαση της ΔΕΘ, μεταξύ των 108 προσωπικοτήτων που το υπέγραφαν ήταν και αρκετοί οι οποίοι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, μάλιστα, είχαν διατελέσει στελέχη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου ή και κρατικοί αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα, το κείμενο υπέγραφαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επίσης πρώην βουλευτής, η Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ και μετέπειτα υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συνυπέγραφαν ο Άρης Στυλιανού, πρώην πρόεδρος του ΚΘΒΕ, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, επίσης πρώην κρατική αξιωματούχος και νυν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, η Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Ψύλλος, επικεφαλής της οργάνωσης των πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘ, η Χριστίνα Μακνέα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αρκετοί ακόμη καθηγητές του ΑΠΘ οι οποίοι ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως οι Γιώργος Διβάρης, Μαρία Καβάλα, Κωνσταντίνος Σταμάτης, Γιώργος Συνεφάκης κ.ά.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, το κλίμα το οποίο επικράτησε στην κλειστή τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας ήταν διαφορετικό, ευθυγραμμιζόμενο με τη θέση την οποία έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σύνολο των βουλευτών τάχθηκε υπέρ του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ λέγοντας ότι υπήρξε βασική κυβερνητική επιλογή του κόμματος η οποία δεν έχει αλλάξει. Διαφορετική θέση εκ μέρους των διαφωνούντων εξέφρασε η Σάσα Λαδά, μέλος της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης η οποία κινήθηκε στο πνεύμα του κειμένου των 108.

Μιλώντας στη Voria.gr o συντονιστής της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς δήλωσε ότι "η θέση του κόμματος σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ είναι αυτή που εκφράστηκε κατά τις αλλεπάλληλες παρουσίες του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Βεβαίως εμείς θα κάνουμε μια ευρεία συζήτηση σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών με σκοπό να προσεγγίσουμε τα νέα δεδομένα και να κερδίσουμε έδαφος ως προς το δημόσιο χαρακτήρα, ως προς τη μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου, ως προς το περισσότερο πράσινο, την περισσότερο ελεύθερη πρόσβαση και το λιγότερο τσιμέντο". Η συζήτηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Αμπατζά, θα γίνει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.