Skip to main content

Συρρικνώνονται τα ποσοστά της Μέρκελ - Ανεβαίνουν οι Πράσινοι

Ο συνασπισμός της Μέρεκελ συγκεντρώνει πλέον μόλις 41%, όταν έναν χρόνο πριν, στις ομοσπονδιακές εκλογές, είχαν λάβει ποσοστό άνω του 53%.

Συνεχίζεται η συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ενώ αντίστοιχα συνεχίζεται και η εντυπωσιακή άνοδος των Πρασίνων, που είναι πλέον το δεύτερο κόμμα στη γερμανική Βουλή, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση «Politbarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ο συνασπισμός της Μέρκελ συγκεντρώνει πλέον μόλις 41%, όταν έναν χρόνο πριν, στις ομοσπονδιακές εκλογές, είχαν λάβει ποσοστό άνω του 53%.

Αναλυτικότερα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει 27% (-1), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 14% (-3).

Οι Πράσινοι κερδίζουν τρεις μονάδες και φθάνουν στο 20%, ενώ σταθερή στο 16% παραμένει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), όπως και η Αριστερά στο 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 8%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Καγκελάριος Μέρκελ κάνει καλά τη δουλειά της, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 43%.

Το 56% ωστόσο δηλώνει ότι δεν θα ήταν καλό η κυρία Μέρκελ να παραμείνει στην θέση της, με το 40% να πιστεύει το αντίθετο.

Συντριπτικά ωστόσο (72%) είναι τα ποσοστά κατά της παραμονής του αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στη θέση του, ενώ μόλις το 22% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την παραμονή του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της CSU, οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Ζεεχόφερ φθάνουν το 70%, ενώ για την κυρία Μέρκελ μόλις το 34%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ακολουθούν, με μικρή κάμψη, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στις δύο τελευταίες θέσεις παραμένουν οι πολιτικοί της CSU Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρκους Σέντερ.

Ξεκάθαρη επίσης είναι και η στάση της γερμανικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και τους υπεύθυνους για αυτήν. Το 84% δηλώνει ότι οι σχέσεις των εταίρων είναι κακές αλλά, παρόλα αυτά το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αντίθετη άποψη εκφέρει το 44%.

Στην δημοσκόπηση τίθεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Βρετανίας, ενόψει Brexit. Το 49% απαντά «όχι τόσο μεγάλες», το 32% «καμία», το 12% «μεγάλες» και το 1% «πολύ μεγάλες». Απαισιόδοξο ωστόσο εμφανίζεται το 59% που δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων.