Skip to main content

Σεισμολόγοι για Κρήτη: Δεν συνδέεται με το Αρκαλοχώρι ο νέος σεισμός

«Ο νέος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης δεν σχετίζεται με τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι», λένε οι σεισμολόγοι.

Την εκτίμηση ότι ο νέος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης δεν σχετίζεται με τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι εξέφρασαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Ο σεισμός σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, με το εστιακό βάθος της δόνησης να εκτιμάται στα 8 χιλιόμετρα.

Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στην Αττική. Βάσει μαρτυριών, ο σεισμός ήταν ισχυρός και κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.

Τσελέντης: Καμία σχέση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι ο νέος σεισμός δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι.

Μιλώντας στο cretapost.gr, ανέφερε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο αναμένονται κάποιοι μετασεισμοί.

Καρακώστας: Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».