Skip to main content

Σεισμός στη Σάμο: Το νησί ανυψώθηκε κατά 18 με 25 εκατοστά!

Έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Ευθύμη Λέκκα έδειξε τεκτονική ανύψωση στο βόρειο και νότιο τμήμα του σεισμού.

Ανύψωση τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του νησιού της Σάμου, μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές σε Ελλάδα και Τουρκία κατέγραψε έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Ευθύμη Λέκκα.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούμενη από τους Καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Υποψ. Δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, Υποψ. Δρ. Μαριλία Γώγου, Υποψ. Δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου Δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου, πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι, ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο .

Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη συνσεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών.

Επίσης, σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται γεωδυναμικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ και με κλίση προς Βορρά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κατολίσθηση στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετες σημαντικές καταπτώσεις βράχων αναφέρθηκαν στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Η έρευνα συνεχίζεται και μια πιο πλήρης έκθεση θα δημοσιευτεί σύντομα στο Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε ΕΔΩ την έρευνα