Skip to main content

Σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα ή επικίνδυνα πάνω από 300 σπίτια και 8 σχολεία

Οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησαν ήδη αυτοψίες σε 343 σπίτια και σε 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί.

Σοβαρές είναι οι ζημιές που προκάλεσε σε κτήρια ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης. Από τις αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών προκύπτει ότι 303 κατοικίες και 8 σχολικές μονάδες είναι ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε ότι στόχος είναι άμεσα να μεταφερθούν οι πρώτοι 30 οικίσκοι στην περιοχή για την προσωρινή στέγαση πληγέντων αλλά και οι πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία. Επίσης το κλιμάκιο των 60 μηχανικών που πραγματοποιεί αυτοψίες θα ενισχυθεί αύριο με ακόμη 20 με 30 μηχανικούς προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα.

Ειδικότερα, οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών που πραγματοποίησαν αυτοψίες σε 343 σπίτια, έκριναν προσωρινά ακατάλληλες (χρήζουν επισκευών) 292 κατοικίες, επικίνδυνες για χρήση 11 κατοικίες, ενώ κατάλληλες για χρήση(κατοικήσιμες) κρίθηκαν 40 κατοικίες.

Επίσης 10 επαγγελματικοί χώροι κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και πέντε κατάλληλοι. Από τους 28 στάβλους και αποθήκες που ελέγχθηκαν, κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι οι 26 και επικίνδυνοι για χρήση 2.

Ελέγχθηκαν ακόμη 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

Ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.