Skip to main content

Αμαρτωλές τροπολογίες: Όταν το πολιτικό σύστημα αυτοϋπονομεύεται

Τέτοιες πρακτικές ανατροφοδοτούν την απαξίωση για το πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για να αναβιώσουν επικίνδυνα μορφώματα

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Voria.gr σχετικά με την σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία «παύουν οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις καθώς και οι καταλογισμοί, σε βάρος αιρετών και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης που αφορούν πληρωμές ενταλμάτων οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου», σήκωσε πολλή σκόνη. Ανάγκασε δε, το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επίσης την υπερψήφισε (μαζί και το ΚΚΕ), να αναδιπλωθούν, προαναγγέλλοντας νέα, διορθωτική τροπολογία προκειμένου να μην καταλαμβάνει κραυγαλέες περιπτώσεις ξεπλύματος βαρύτατων κακουργηματικών πράξεων όπως αυτή των αδελφών Ψωμιάδη για την υπόθεση με τα διαβόητα «45αρια».

ΔείτεΑθωώνουν με τροπολογία Ψωμιάδη και δεκάδες ακόμη αιρετούς

Το φαινόμενο των φυτευτών τροπολογιών, ιδιαιτέρως εκείνων με τις οποίες τακτοποιούνται υποθέσεις «ημετέρων», δεν είναι καινούργιο. Συχνά, δε, όπως εν προκειμένω, είναι και διακομματικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτή η, μάλλον συνήθης, κοινοβουλευτική πρακτική επιφέρει βαρύτατο πλήγμα, τόσο στο κύρος του πολιτικού συστήματος, όσο και σε αυτό της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, κατά σατανική σύμπτωση, η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε τις ημέρες που η Δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της, έσπαγε το ναζιστικό απόστημα που ταλαιπωρούσε επί σχεδόν μια δεκαετία το πολιτικό μας σύστημα.

Τέτοιου είδους πρακτικές όμως, ανατροφοδοτούν αντιλήψεις, απαξιωτικές για το πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας περιβάλλον ευνοϊκό για να αναβιώσουν εκ νέου, ακραία και επικίνδυνα για τη Δημοκρατία πολιτικά μορφώματα. Συγχρόνως, τραυματίζουν και τη Δικαιοσύνη καθώς αμφισβητούν την ικανότητά της να ξεχωρίσει τους αθώους από τους ενόχους. Διότι αυτό ακριβώς εκπέμπει η σκανδαλώδης τροπολογία η οποία, εκτός από τις υποθέσεις ανθρώπων που αδίκως, ενδεχομένως διώκονται, καταλαμβάνει και βαρύτατα σκάνδαλα, απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη τους πρωτεργάτες τους. Συγχρόνως, ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς, μαζί με τις ενδεχόμενες ποινές, αίρονται και οι καταλογισμοί.

Διαβάστε ακόμα - Υπόθεση Ψωμιάδη: Νέα τροπολογία από την κυβέρνηση μετά το δημοσίευμα της Voria

Ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη και ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία υποκρύπτει ενοχή και σκοπιμότητα. Η κατάθεσή της ως βουλευτικής αντί υπουργικής, στέρησε τη δυνατότητα να πληροφορηθούν οι βουλευτές αλλά και η κοινή γνώμη, πόσες και ίσως, και ποιες κραυγαλέες περιπτώσεις αφορά, αλλά και πόσα χάνει το ελληνικό δημόσιο από αυτό το ξέπλυμα. Στα ερωτήματα αυτά οφείλει, έστω και τώρα, να απαντήσει το υπουργείο Εσωτερικών, επ' ευκαιρία της προαναγγελθείσας νέας διορθωτικής τροπολογίας, της οποίας οι επιπτώσεις θα φανούν όταν θα έρθει η ώρα του ακροατηρίου για σοβαρές, κακουργηματικού χαρακτήρα, υποθέσεις όπως αυτές της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Αν υπάρχει - και υπάρχει- ανάγκη για νομοθετικές πρωτοβουλίες, αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών και δικαιοδοτικών θεσμών. Ρυθμίσεις οριζόντιου χαρακτήρα, όπως ήταν για παράδειγμα ο προληπτικός έλεγχος όλων των πράξεων και αποφάσεων της αυτοδιοίκησης, καταργούσαν ουσιαστικά στην πράξη τη λογοδοσία, δημιουργώντας συγχρόνως αξεπέραστα γραφειοκρατικά εμπόδια. Παράλληλα, αύξαναν με εκθετικό ρυθμό την ποινική ύλη, οδηγώντας τη Δικαιοσύνη σε παράλυση.

Συνεπώς, αντί των αμαρτωλών τροπολογιών, η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα θεραπεύσουν τις δύο ανωτέρω σοβαρότατες παθογένειες. Λιγότεροι, αλλά περισσότερο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί κατασταλτικοί έλεγχοι και συγχρόνως, παρεμβάσεις για την ποιοτική, κυρίως, αναβάθμιση των δικαιοδοτικών θεσμών. Διότι, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν για τόσο σοβαρές υποθέσεις, όπως αυτή με τα διαβόητα «45αρια», η Δικαιοσύνη να αποφαίνεται μετά 15 και πλέον χρόνια.