Skip to main content

Σκέψεις της κυβέρνησης για δωρεάν στέγη σε νεαρά ζευγάρια

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για στήριξη των νέων αφορά την πριμοδότηση ζευγαριών που θεωρούνται ευάλωτα βάσει οικονομικών κριτήρια.

Νέο κομμάτι στο παζλ της στήριξης των νέων πέραν των όσων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ φαίνεται πως σχεδιάζουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η «δεξαμενή» από την οποία θα βρεθούν τα εν λόγω ακίνητα είναι το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που διαθέτει πάνω από 70.000 ακίνητα με ένα μεγάλο κομμάτι τους να μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτό της πριμοδότησης προσλήψεων των νεοεισερχομένων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.

Το μέτρο αυτό έρχεται σε εφαρμογή του μοντέλου προγραμμάτων φτηνής στέγης για νέους που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Το σκεπτικό πίσω από το μέτρο αυτό που βρίσκεται υπό εξέταση ξεκινά από το συνδυασμό του ρυθμού αύξησης των ενοικίων σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές σε νέους με αποτέλεσμα η στέγαση να καθίσταται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της νέας γενιάς.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με το οποία σχεδόν το 70% των νέων στην Ελλάδα ηλικίας 18 έως 24 ετών μένει με τους γονείς του την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται σε 50%.

Σύμφωνα με το Open οι σκέψεις για τα μέτρα στέγασης των νέων «ευάλωτων» οικογενειών αφορά την πριμοδότηση νέων ζευγαριών που θεωρούνται «ευάλωτα» βάσει οικονομικών κριτηρίων, παραδείγματος χάριν ζευγάρια που δεν μπορούν να νοικιάσουν ακόμη και το πρώτο τους σπίτι με τη λογική της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ακινήτου ως α’ κατοικία.

Πηγή: newsbomb.gr