Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
x

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 308.000 ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ FREEDOM PASS - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΚΕΡΤΣΟΥ

Το freedom pass επιτάχυνε τον εμβολιασμό εκείνων που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν βιάζονταν - Ποιοι κλάδοι στηρίχθηκαν

Τα ακριβή στοιχεία για τις δραστηριότητες στις οποίες αξιοποιήθηκε το freedom pass εδώ και δύο μήνες από την εξαγγελία του μέτρου δίνει στη δημοσιότητα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Ο υπουργός γνωστοποιεί, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ποσοστά των νέων που έκλεισαν ραντεβού πριν και μετά την ανακοινωση του μέτρου. Τονίζει πως στις 27 Ιουνίου οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Στις 23/8 οι νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού είναι περίπου 410.000 ή 43% του ηλικιακού τους γκρουπ.

Από αυτούς, οι 308.603, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχουν στην πολιτεία η Viva και η Alpha bank, έχουν κάνει χρήση του freedom pass.

Ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει πως «σχεδόν 8 στους 10 νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν, το 75% για την ακρίβεια, αξιολόγησαν θετικά την ενθάρρυνση και επιβράβευση της Πολιτείας υπέρ του εμβολιασμού και αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους παρείχε το κράτος».

Συνεχίζει λέγοντας πως το ποσοστό είναι υψηλό και αποδεικνύει ότι όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν κατά του μέτρου, κυρίως με ηθικολογικού τύπου επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς αλλά σίγουρα χωρίς στοιχεία, μιλούσαν στην πραγματικότητα για τον εαυτό τους και όχι για τους ίδιους τους νέους.

Ο υπουργός τονίζει πως «δύσκολα πάντως μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι χωρίς αυτό τα σημερινά ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό των 18-25 θα ήταν υψηλότερα, ενώ πιθανότατα θα ήταν μάλλον χαμηλότερα χωρίς αυτό».

Συνοψίζει λέγοτνας πως «το βέβαιο είναι ότι επιτάχυνε τον εμβολιασμό, που αποτελούσε ζητούμενο, εκείνων που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν βιάζονταν. Σε κάθε περίπτωση η χρήση της κάρτας από τους ίδιους τους δικαιούχους δείχνει ότι πρόκειται για μια πετυχημένη πιλοτική εφαρμογή που ανοίγει το δρόμο και για άλλες αντίστοιχες πολιτικές στο μέλλον».

O κ. Σκέρτσος σημειώνει πως «ήδη 33,7 εκ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από τους δικαιούχους της κάρτας στις ακόλουθες δραστηριότητες, στηρίζοντας επιπρόσθετα την οικονομία του τουρισμού και του πολιτισμού που χτυπήθηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία».

- Διαμονή 30%

- Τουριστικά γραφεία 19,5%

- μεταφορές 38%

- πολιτισμός 3%

Ο υπουργός καταλήγει πως το «σημαντικότερο, όμως, εντέλει είναι ότι το 43% αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι σήμερα πιο ασφαλές έναντι της μετάλλαξης Δ συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο στόχο της συλλογικής ανοσίας».


A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ