Skip to main content

SKG First Aid: Ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο Πρώτων Βοηθειών από τη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Ο Βασίλης Χριστόπουλος «στέγασε» την ανάγκη του να βοηθά σε ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο Πρώτων Βοηθειών που ανοίγει μετά την καραντίνα.

Από παιδί ακόμα ήθελε να προσφέρει την βοήθειά του σε όποιον την χρειαζόταν. Αυτή η φιλοσοφία ζωής συνεχίστηκε όσο μεγάλωνε και βρήκε τελικά έκφραση στην απόφασή του να δημιουργήσει ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο Πρώτων Βοηθειών στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο στην πόλη που καλύπτει όλους τους τομείς, το SKG First Aid Training Programs.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος, που περιμένει με αγωνία τη λήξη της καραντίνας για να ανοίξει τις πόρτες του εκπαιδευτικού του κέντρου στο κοινό και να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερα από 500 άτομα ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών τα προηγούμενα χρόνια, θεώρησε πως είχε έρθει πια το πλήρωμα του χρόνου για να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από μια οργανωμένη δομή. Το SKG First Aid Training Programs, που βρίσκεται στην περιοχή της Βούλγαρη, απευθύνεται σε απλούς πολίτες που θέλουν να μάθουν για προσωπική τους χρήση Πρώτες Βοήθειες (πχ γονείς που επιθυμούν να ξέρουν πώς να αντιδράσουν αν κάτι συμβεί στο βρέφος ή το παιδί τους), σε άτομα που επιθυμούν να γίνουν εκπαιδευτές, σε επαγγελματίες που χρειάζονται στη δουλειά τους τις Πρώτες Βοήθειες (πχ. τραυματιοφορείς), αλλά και σε εργοδότες που θέλουν να δώσουν στους εργαζομένους των επιχειρήσεών τους αυτή τη γνώση, κυρίως στον κλάδο της βιομηχανίας.

Οι υπηρεσίες

Στο SKF First Aid Training Programs –που συνεργάζεται με την Rescue Training International- διδάσκεται θεωρία και πρακτική, ενώ πραγματοποιούνται και εξετάσεις, μέσω των οποίων δίνεται, εφόσον ο εξεταζόμενος επιτύχει, το πτυχίο. Μάλιστα, το Κέντρο καλύπτει τα πάντα, από Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), απινίδωση και Πρώτες Βοήθειες σε παιδιά μέχρι  τραυματισμούς, πνιγμούς, βασική υποστήριξη ζωής, Πρώτες Βοήθειες στην εργασία, αλλά και τεχνικές αυτοβοήθειας.

Αυτή την περίοδο, λόγω καραντίνας, διοργανώνει webinars, που περιλαμβάνουν όμως μόνο θεωρία, για Πρώτες Βοήθειες σε βρέφη και παιδιά, για βασική υποστήριξη ζωής ενηλίκου, για ΚΑΡΠΑ και απινίδωση, αλλά και για πλήρη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών, τομείς που θα εμπλουτιστούν και με την πρακτική όταν το SKG First Aid Training Programs λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις του.  

«Η λογική μας στο Κέντρο είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση και πώς πρέπει να αντιδράσουν και όχι να μάθουν παπαγαλία κάποιες τεχνικές» λέει στη Voria.gr ο Βασίλης Χριστόπουλος. Άλλωστε, οι μαθητές θα παίρνουν εκπαιδευτικό υλικό και στο σπίτι, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων τους, ώστε να μπορούν να ανατρέχουν σε αυτό κάθε φορά που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση το πτυχίο που παίρνουν πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, ώστε να επανεπιβεβαιώνεται η γνώση που έχουν λάβει.  




Οι σπουδές στα ΤΕΦΑΑ και τα ερεθίσματα για τις Πρώτες Βοήθειες

Ο Βασίλης Χριστόπουλος σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ, όπου πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για τις Πρώτες Βοήθειες και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως προπονητής βόλεϊ. Ανέκαθεν ήθελε να μάθει πώς να βοηθά τους συνανθρώπους του σε έκτακτες περιπτώσεις και έτσι αποφάσισε να μάθει Πρώτες Βοήθειες. Όμως η απόφασή του να μεταδώσει τη γνώση και σε άλλους ως εκπαιδευτής ήρθε μετά από κάποια περιστατικά που τον σημάδεψαν: η περίπτωση ενός αγνώστου που κατέρρευσε στην παραλία, ενός φίλου του που κόντεψε να πνιγεί κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και  ενός συναδέρφου του προπονητή που κατέληξε μέσα στο γήπεδο ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου. Μάλιστα, το εγχείρημά του υποστηρίχθηκε οικονομικά και συμβουλευτικά από το The People’s Trust, που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.  

«Η αίσθηση του να μπορέσεις να βοηθήσεις σε ένα επείγον περιστατικό έναν συνάνθρωπό σου, ειδικά όταν αυτό είναι δύσκολο, δεν περιγράφεται. Νιώθεις σαν ένας μικρός θεός» λέει ο Βασίλης Χριστόπουλος, σημειώνοντας πως οι Πρώτες Βοήθειες ενθαρρύνονται ως πρακτική διεθνώς. Τονίζει πάντως πως συχνά απλοί πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί φοβούνται μετά να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε κάποιο περιστατικό. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως μόνο καλό μπορεί να κάνει κάποιος εφαρμόζοντας όσα έχει μάθει σε μια έκτακτη και επείγουσα περίπτωση» σημειώνει.