Skip to main content

Σκυλακάκης: Μέτρα στήριξης και τον Απρίλιο αλλά στοχευμένα

Τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το σχέδιο αξιοποίησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης - Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις

Τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης που θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι στο νέο πακέτο στήριξης να περιλαμβάνονται και στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και την εστίαση τα οποία επίσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega ο Θ. Σκυλακάκης είπε ότι η κατάθεση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες θα γίνει στις αρχές Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσει διάστημα περίπου 100 ημέρων μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι «Ιούλιο με Αύγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις. Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού. Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα “Εξοικονομώ”. Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούριες θα πάρουν περισσότερο χρόνο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψει η οικονομία στην ανάκαμψη. Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων είπε ότι «υπάρχουν η επιδότηση παγίων δαπανών, το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ” και υπάρχει και ένα στοχευμένο πρόγραμμα που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης» διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι θα υπάρξουν και τον Απρίλιο οι αναστολές συμβάσεων. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις για όλα αυτά μεταξύ των οποίων και για τη μείωση των ενοικίων.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την πορεία της οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «υπάρχει ο σχεδιασμός των μέτρων επανεκκίνησης, ο συνδυασμός της αναβαλλόμενης κατανάλωσης - δεδομένου και ότι οι άνθρωποι αύξησαν τις καταθέσεις τους τον Φεβρουάριο, και έτσι έχουμε αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει αυξημένη κατανάλωση τους επόμενους μήνες - και μαζί είναι και οι επενδύσεις που θα έρθουν από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «η Ελλάδα είναι αυτήν την στιγμή σε φάση πολύ δύσκολη, αλλά και πολύ αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα. Από τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε ένα σημαντικό ποσό για να ξοδεύουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε τις προγραμματισμένες επενδύσεις και την διαφορά από τις καλύτερες του αναμενομένου αποδόσεις στην ανεργία και το οικονομικό πλήγμα στον Προϋπολογισμό από την πανδημία».