Skip to main content

Σκυλακάκης: Νέες παρεμβάσεις στήριξης πολιτών εάν προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του αναφέρει ότι δεν σχεδιάζονται μειώσεις φορολογικών συντελεστών

«Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατίθεται για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων, οικονομικά, νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr τονίζει πως «οι αποφάσεις μας είναι συνάρτηση της πορείας που θα ακολουθήσουν οι τιμές σε ηλεκτρισμό, καύσιμα και τρόφιμα. Από την εξέλιξη αυτών θα αποφασίσουμε που θα κατευθύνουμε τους διαθέσιμους πόρους».

Σημειώνει παράλληλα πως δεν σχεδιάζονται μειώσεις φορολογικών συντελεστών, διότι «η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, δεδομένης της πίεσης στους παράγοντες κόστους, δυστυχώς, δεν θα μεταφερόταν εξ’ ολοκλήρου στον καταναλωτή. Ενδεχομένως ούτε κατά το ήμισυ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «το ενδεχόμενο μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων είναι κάτι που μας απασχολεί και θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα».

Για την επόμενη χρόνια αναφέρει πως με βάση τον προϋπολογισμό η ανάπτυξη θα είναι 1,8%, ο δε εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 5%, έναντι 6,1% της Ευρωζώνης και 7% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τονίζει παράλληλα «πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη διεθνή οικονομία, που δεν μας επιτρέπει να έχουμε σαφή εικόνα για την εξέλιξη των τιμών, πρωτίστως, σε ηλεκτρικό, καύσιμα και τρόφιμα».