Skip to main content

Σκόπια: Προώθηση της ένταξης ζητεί ο απεσταλμένος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωκοινοβουλίου στα Σκόπια σημείωσε πως το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας «βρίσκεται στην Ευρώπη».

Την προώθηση του διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία, «της οποίας το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη», ζητά με δηλώσεις του στη Βιέννη, ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα αυτή, Αντρέας Σίντερ, που ηγείται των Αυστριακών σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών και ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στα Σκόπια.

«Ως εκπρόσωπος της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μεγάλο μέλημά μου η περαιτέρω συνέχιση της φιλοευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής πορείας αυτής της χώρας, καθώς μετά την απογοήτευση από το βέτο της Γαλλίας και την μη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός - και είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει την οικοδόμηση ισχυρών και δημοκρατικών κρατών δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια», τονίζει ο Αντρέας Σίντερ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην Ευρώπη’, προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί και πάλι ως αξιόπιστος εταίρος και να μην συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στο κενό εξουσίας που διαφορετικά απειλεί τα Δυτικά Βαλκάνια και για το οποίο καραδοκούν η Κίνα, η Τουρκία και η Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, «υψηλότεροι ελάχιστοι μισθοί και φυσικά η διευθέτηση της ονοματολογικής διαφοράς με την Ελλάδα, είναι μόνον μερικά από τα μεγάλα βήματα που ήδη έχει κάνει αυτή η χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μία σημαντική αλλαγή και εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε.».

Ο ίδιος, όπως σημειώνει, εναποθέτει μεγάλες ελπίδες σε «μία συνέχιση αυτού του σωστού δρόμου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζάεφ και μετά τις εκλογές του Απριλίου».

Την υποστήριξή της στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, είχε διακηρύξει και η τότε υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν (σ.σ. που ηγούνταν της υπηρεσιακής κυβέρνησης τους προηγούμενους επτά μήνες) μετά το γαλλικό βέτο, το οποίο η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως «όχι καλό σημάδι για την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και για την σταθερότητα στην περιοχή».

Η υπηρεσιακή καγκελάριος είχε επισημάνει με έμφαση πως «η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα είχαν ως εκ τούτου την αξίωση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι που απέτυχε εξαιτίας της στάσης κάποιων κρατών».

Η ίδια είχε ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς των δύο αυτών βαλκανικών χωρών, στους οποίους εξέφρασε, όπως είπε, την απογοήτευσή της για τη αρνητική εκείνη εξέλιξη, αλλά και τη διαβεβαίωσή της για τη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης από την πλευρά της Αυστρίας, που προωθεί εδώ και χρόνια μία ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. .

Την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή στα Σκόπια για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, είχε χαιρετίσει με έμφαση ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο τότε και νυν ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Το γεγονός αυτό δίνει έναν ευνοϊκό άνεμο στις προσπάθειες για την ανάληψη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Βόρεια Μακεδονία», είχε τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η προσέγγιση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ε.Ε., αποτελεί μία σημαντική προτεραιότητα της Προεδρίας της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και μόνον όταν όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μέλη της ΕΕ, θα είναι η ΕΕ ολοκληρωμένη».

Σημειώνεται πως ήδη κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».