Skip to main content

Σκουρλέτης από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο

Ο υπουργός Ενέργειας είπε πως η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ενός από τα 10 μεγαλύτερα έργα παγκοσμίως, θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Είναι ευτυχής σύμπτωση που τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης, στο πλαίσιο των αυριανών εγκαινίων είχε σήμερα συζητήσεις για δύο ακόμη σημαντικά ενεργειακά έργα, τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ΤΑΡ, δήλωσε ο υπουργός, αποτελεί ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στον κόσμο, θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και φέρνει συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Σήμερα», συνέχισε ο υπουργός, «συμφωνήσαμε με τη Βουλγάρα ομόλογό μου, κ. Πέτκοβα, να προωθήσουμε και τα έργα του αγωγού IGB όπως και του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η ολοκλήρωση του ΤΑΡ και τα δύο αυτά έργα θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και δημιουργούν προϋποθέσεις για νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας».

Για τον IGB σημειώνεται ότι βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των market tests, που θα κρίνουν και τη βιωσιμότητα του έργου. Τον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματά τους, οπότε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό θα καταθέσουν τις προσφορές τους.

Πριν τη συνάντηση με την κ. Πέτκοβα, ο κ. Σκουρλέτης συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται για το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι εταιρείες ΔΕΠΑ, Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, η αμερικανική Cheniere Energy και τρεις βουλγαρικές, η Bulgartrans Gaz, η Bulgargaz και η Bulgarian Energy Holding.