Skip to main content

Σκουρλέτης: Παθητική η στάση Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η χθεσινή απουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, δείχνει πλήρη ανευθυνότητα.

Αντί, όπως είχε υποχρέωση, να εμφανιστεί στη Βουλή και να πει πέντε πράγματα τόσο στους βουλευτές όσο και στους πολίτες, ο Κ. Μητσοτάκης με πλήρη ανευθυνότητα παρέμεινε απών, μόνο υπό την πίεση των γεγονότων βλέπει τους πολιτικούς αρχηγούς κατ` ιδίαν, αντί να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, έχοντας ήδη χάσει έναν ολόκληρο χρόνο απλώς παρακολουθώντας την κλιμάκωση της τουρκικής πολιτικής, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού την ώρα που κλιμακωνόταν η ένταση με την Τουρκία, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η στάση του Κ. Μητσοτάκη χτες δείχνει πλήρη ανευθυνότητα. Είχε προφανώς υποχρέωση να εμφανιστεί στη Βουλή και με αφορμή την συζήτηση να απευθυνθεί τόσο στους βουλευτές όσο και στην ελληνική κοινωνία, να πει πέντε πράγματα. Είναι υποχρέωση του εκάστοτε πρωθυπουργού να επικοινωνήσει με τους πολίτες.

Ούτε το προηγούμενο διάστημα παρότι του είχε ζητηθεί επέλεξε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Κάτω από την πίεση των χθεσινών γεγονότων επιλέγει να δει τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης έναν-έναν ξεχωριστά. Αλλά θυμηθείτε τι δεν έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι ένας χρόνος χαμένος. Υιοθετεί στο εσωτερικό υψηλούς τόνους, αλλά στην διπλωματική σκακιέρα ακολουθεί παθητική στάση. Προώθησε με καθυστέρηση το θέμα της ΑΟΖ, δεν εκμεταλλεύτηκε τα διπλωματικά όπλα, ουσιαστικά παρακολουθεί την τουρκική πλευρά να κλιμακώνει την στρατηγική της, όπως σημείωσε.

Αντίθετα, στην Βουλή χτες ζήσαμε την κορύφωση του σχεδίου της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, είπε ο κ. Σκουρλέτης. Ενός σχεδίου που σκοπό δεν είχε να διερευνηθεί το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis, αλλά να υπάρξει πέπλο συσκότισης της πραγματικής υπόθεσης και να «ενοχοποιηθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της κυβέρνησής του για «σκευωρία». Διαπιστώσαμε όλοι ότι τον τόνο στην συζήτηση έβαλε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς. Φαίνεται ότι κατέχει τέτοια θέση στην κυβερνητική παράταξη που να διαμορφώνει το τέμπο και το προφίλ της, με μία διχαστική πολιτική παρουσία. Η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία είναι σε κατάσταση πολιορκίας, κυριολεκτικά, αυτή είναι η αίσθηση από την χθεσινή συζήτηση. Πολύ περισσότερο όταν όλα αυτά συνδυάζονται με το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα βρισκόμαστε σε ένταση με την Τουρκία και την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλάει για την ανάγκη ενότητας, την ίδια στιγμή και με δική του ευθύνη κάνει ανηλεή, διχαστικό πόλεμο στον πρώην πρωθυπουργό και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντίστοιχα, σημείωσε, είχαν προαναγγελθεί και οι διώξεις κατά των δικαστικών που είχαν την ευθύνη να διερευνήσουν το πραγματικό σκάνδαλο, για να τρομοκρατήσουν τις εντός Δικαιοσύνης φωνές που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία των σκανδάλων, να δημιουργήσουν την εντύπωση στον κόσμο ότι αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία μέσα από την διαπλοκή και την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος είναι άμεμπτοι. Το έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, θέλουν να βρεθεί ξανά η Αριστερά στο περιθώριο.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα ιδιόμορφο εμφυλιακό κλίμα, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να χτίσει το κομμάτι της ΝΔ που φαίνεται να έχει πάρει το πάνω χέρι της παράταξης. Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να θέλει να εμφανίζεται ως «ευρύτερης αποδοχής», αλλά αυτοί που καθορίζουν τα πράγματα και διαμορφώνουν την πολιτική του είναι το σκληρό κομμάτι που εχθρεύεται την Αριστερά όχι για λόγους πολιτικής διαφωνίας αλλά επιδιώκοντας την εξόντωσή της.