Skip to main content

Σκρέκας από 86η ΔΕΘ: Με αυτές τις κινήσεις εξασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, η κυβέρνηση έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πολίτες και επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και να μην επιτρέψει αυταρχικές συμπεριφορές, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας πως «ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει πολίτες, επιχειρήσεις και αγρότες».

«Οι τιμές είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν. Δεν θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη για αυτό που θα συνέβαινε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδότησε την ενεργειακή κρίση και βάζει σε κίνδυνο την οικονομία. Ωστόσο, προβλέψαμε εγκαίρως με παρεμβάσεις στις υποδομές και ενισχύοντας τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στην επάρκεια του εφοδιασμού ο υπουργός παρουσίασε τις κινήσεις του υπουργείου ώστε να διασφαλίσει ικανές προμήθειες για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Αναφέρθηκε στην επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ με την εγκατάσταση τόσο για 2021 όσο και το 2022 2.000 Mw, κατ έτος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη αποθήκευσης προμηθειών φυσικού αερίου τονίζοντας ότι υπογράφηκε μνημόνιο για την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία ενώ εγκαινιάστηκε ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η διασύνδεση μέχρι το τέλος του 2022 με τη Βουλγαρία.