Skip to main content

Σκρέκας: Σύντομα έρχεται νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια

Διαβεβαιώσεις ότι θα εξετάσει προσωπικά τι έχει συμβεί με την καθυστέρηση επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας και θα δοθεί άμεσα λύση αλλά και ότι προωθείται επέκταση του μέτρου για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις οποίες έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια με στόχο να μειωθούν τόσο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όσο και η ενεργειακή φτώχεια που, σύμφωνα με στοιχεία, κυμαίνεται στο 30% στην ΕΕ.

«Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων και την κάλυψη των αναγκών πολιτών με χαμηλά εισοδήματα που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ. Ετοιμάζουμε επέκταση του μέτρου για τους ευάλωτους καταναλωτές. Είναι μέτρα βραχυπρόθεσμα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και θα δώσουν λύση. Σας διαβεβαιώνω ότι θα έρθω σε επαφή να δω τι έγινε, αν έχουν ρεύμα και θα φροντίσουμε να έχουν γρήγορα. Πρέπει πράγματι να γίνει μια κουβέντα για τους ανθρώπους που, όταν πατάνε το διακόπτη στο σπίτι τους, δεν ανάβει η λάμπα. Να είστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση νοιάζονται και δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά της, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει άμεσα μέτρα και στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπως είχε κάνει στην πρώτη φάση, για να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας».

«Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να ζουν άνθρωποι χωρίς ρεύμα. Κάντε ό,τι κάνατε στη πρώτη φάση της πανδημίας. Οι όροι που θέτει η ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολοι για τις προκαταβολές και είναι αδύνατον [για του ευάλωτους καταναλωτές] να πληρώσουν», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

««Η προσήλωση της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι πολύ μεγάλη και το αποδεικνύει καθημερινά στηρίζοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά που, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως είναι το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και οι δυσκολίες πρόσβασής τους, ανταπάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε:

«Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ριζικά. Ένα ποσοστό 30% στην ΕΕ αντιμετωπίζει το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ βάθρων».

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση και στο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο για «ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”» και που τόνισε την ανάγκη «επιβολής νέων περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων επιλογής», ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι ήδη η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα και σύντομα θα δώσει λύση.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτηρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη nα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Η εφαρμογή του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” έχει πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά οικονομικά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.