Skip to main content

Σκρέκας στην Agrotica: Σχέδιο ανασυγκρότησης των αγροτικών υποδομών

Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ορθή διαχείριση του νερού για τις αρδευτικές ανάγκες της χώρας.

Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των αγροτικών υποδομών της χώρας πρόκειται να ετοιμάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα από την 28η Agrotica στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην ημερίδα της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ με τίτλο «Γεωργία Ακριβείας και Περιβάλλον στο Πλαίσιο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027», ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η χρηματοδότηση του σχεδίου θα γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στόχος του, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΑΑΤ, είναι η ορθή διαχείριση του νερού για τις αρδευτικές ανάγκες της χώρας.

Αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις επιπτώσεις της στις καλλιέργειες, που, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρημάτων που διατίθενται από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις αγροτών. Στάθηκε, δε, στη δημιουργία έξυπνων αρδευτικών δικτύων στην Ελλάδα με αισθητήρες.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με το παραγωγικό κομμάτι της χώρας και μαλιστα βρίσκεται στο πλαίσιο της πολιτικής μας η εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας», τόνισε, από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν εντυπωσιακά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία την οποία εμφανίζει στην Ελλάδα κατά την τελευταία τετραετία στη Γεωργία Ακριβείας και φωτίζουν όλο το φάσμα των νέων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Θα παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα αξιοποίησης ψηφιακών δεδομένων αγρού για την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, την αποδοτική χρήση των αγροχημικών, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία τους εδάφους και των νερών από τη ρύπανση.

Τις θεματικές θα αναπτύξουν οι: Χαράλαμπος Κασίμης, Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρώην Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Διονύσης Καλύβας, Καθηγητής, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλειος Ασχονίτης, Δρ. Ερευνητής, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Δήμητρα,  Γιώργος Ζανάκης, Γεωπόνος MsC, PhD, MarketingManager, PioneerhibredHellas και στελέχη της Οικονάπτυξης.