Skip to main content

Σοφία Ουργαντζίδου: Ζωντανεύει γεύσεις, αρώματα, μνήμες και συναισθήματα από τον Πόντο

Η Ελληνίδα chef και συγγραφέας του βιβλίου «Ρίζα μ’» ξυπνάει γευστικές μνήμες και μας προτρέπει να ακολουθήσουμε την ποντιακή διατροφή της μακροζωίας.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Η σημερινή ημέρα είναι μέρα μνήμης, αφιερωμένη στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τον Μουσταφά Κεμάλ. Όμως ακόμα και αν ο Κεμαλικός στρατός ξερίζωσε τους Έλληνες του Πόντου από τον τόπο τους, δεν κατάφερε να ξεριζώσει τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις συνταγές που μένουν αναλλοίωτες και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. Μία από τις πλέον ταλαντούχες εκπροσώπους της Ποντιακής γαστρονομίας είναι η Σοφία Ουργαντζίδου, η ταλαντούχα Chef που συνέγραψε το βιβλίο «Ρίζα μ΄» με δικές της παρασκευές που αποτελούν μετεξέλιξη της ποντιακής κουζίνας.

Από την πρώτη λέξη στο τηλέφωνο εισπράττεις από τη Σοφία Ουργαντζίδου μία γλυκιά γεύση και καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο γεμάτο θετικά συναισθήματα, αγάπη για τις ρίζες του και όραμα για την Ελληνική και ποντιακή κουζίνα. Είναι ενδεικτικό το υπόμνημα που ετοιμάζεται να υποβάλει, μαζί με άλλους Έλληνες Chef, με στόχο την καταγραφή του συνόλου των Ελληνικών συνταγών. Μιλήσαμε για τα παιδικά της χρόνια, για τις αναμνήσεις της, για τον σύζυγό της που αποτελεί το στήριγμά της και τις δύο υπέροχες κόρες της, η μία εκ των οποίων είναι φοιτήτρια, καθώς η Σοφία επέλεξε να γίνει πολύ μικρή μανούλα. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στις δυσκολίες που συναντούν οι γυναίκες chef και γιατί αν και η μαγειρική θεωρείται γυναικεία υπόθεση είναι ελάχιστες οι γυναίκες που κάνουν καριέρα στην κουζίνα.

Φυσικά, η συζήτηση είχε έντονο άρωμα Ποντιακό, με τη Σοφία Οργαντζίδου να μιλάει για τις μνήμες, τις γεύσεις, τα συναισθήματα και φυσικά με τις υπέροχες ποντιακές συνταγές του βιβλίου «Ρίζα μ’».

Διαβάστε περισσότερα στη Vwoman.gr.