Skip to main content

Spiegel: Στενόμυαλη η απόρριψη του κορωνοομόλογου από τη Γερμανία

Το Spiegel υποστηρίζει ότι η απόρριψη του κορωνοομολόγου δείχνει έλλειψη αλληλεγγύης προς τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτή την κρίση.

To περιοδικό Spiegel στη σημερινή έκδοσή του υποστηρίζει στο κύριο άρθρο πως η κρίση του κορωνοϊού καθιστά απαραίτητη την έκδοση «κορωνοομολόγου» και χαρακτηρίζει «την γερμανική απόρριψή του «ως ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης, στενόμυαλη και δειλή».

Και το άρθρο σημειώνει: «Είτε οι κυβερνώντες στη Γερμανία δεν αντιλαμβάνονται τι κάνουν με τόση ελαφρότητα. Είτε δεν θέλουν να καταλάβουν γιατί φοβούνται πως η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη δική της προπαγάνδα τη βοήθεια προς τους Ευρωπαίους γείτονες. Σε τελική ανάλυση όμως ήταν αυτή η πικρή αντιπαράθεση για την στήριξη της Ελλάδας που οδήγησε το 2013 στην ίδρυση της Εναλλακτικής για την Γερμανία. Αντί οι Γερμανοί να πουν με ειλικρίνεια πως σε μια κρίση σαν αυτή δεν υπάρχει εναλλακτική, η κυβέρνηση Μέρκελ μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά τα ομόλογα».

Εκτός αυτού στη διαδικτυακή του έκδοση το Spiegel δημοσιεύει εκτενέστατο άρθρο επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη συνάντηση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη με θέμα τον σχεδιασμό οικονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το άρθρο αναφέρει: «’Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση εργαλείων όπου θα υπάρξουν άμεσες λύσεις’ αναφέρεται στο έγγραφο. Δεν εννοούνται όμως με αυτά ευρωομόλογα. Η υλοποίησή τους με όλες τις νόμιμες αλλαγές θα διαρκούσε δυο χρόνια».

Και το άρθρο συνεχίζει: «’Το μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προσφέρεται στην παρούσα κρίση’ γράφουν οι υπάλληλοι του υπουργού Οικονομικών Σολτς. Μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή του ESM θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση εισόδου στις αγορές μεμονωμένων κρατών της Ευρωζώνης, ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην οικονομική ένωση’. Νέα εργαλεία δεν χρειάζεται ο ESM. Ακόμα όμως και εάν από πλευράς περιεχομένου είναι σωστά όλα αυτά, έτσι δεν κάνεις πολιτική. Θα ήταν πολύ λίγο. Εάν η Μέρκελ υιοθετήσει αυτό το πρόγραμμα, θα έπρεπε στη συνέχεια να βγει και να μιλήσει στους Ευρωπαίους όπως έκανε και με τους Γερμανούς. Και να τους πει πως η Γερμανία με όλη της την καρδιά είναι αλληλέγγυα σε αυτή την κρίση με τους άλλους Ευρωπαίους, καταρχήν μέσω του ESM αλλά αν χρειαστεί και με τα κορωνοομόλογα».

Ο κορωνοϊός και οι λαϊκιστές

Στον πολιτικό χειρισμό της επιδημίας αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει πως η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει αυξηθεί στις κυβερνήσεις παρά τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρουν. Η εφημερίδα σημειώνει: «Τα λαϊκιστικά κόμματα χάνουν σε δύναμη, όχι παντού αλλά σε αρκετές χώρες. Αυτό είναι το δίδαγμα αυτής της πανδημίας. Όταν οι πολίτες έχουν το αίσθημα ότι η διαχείριση της κρίσης από πλευράς των κυβερνήσεων έχει ένα σοβαρό στόχο και η διαχείριση της επικοινωνίας είναι αξιόπιστη τότε δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους αλλά την ενισχύουν. Σε αυτή την περίπτωση οι λαϊκιστές αντιμετωπίζονται σαν γκρινιάρηδες ή ως ανίκανοι να επιλύσουν προβλήματα».

Τέλος η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ δυο ανθρώπων,  ωστόσο προειδοποιεί για υπερβολές: «Ναι, η προστασία μας και η προστασία του άλλου έχει προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμα ελευθερίας και ότι θα πρέπει να αιτιολογούν την κάθε τους κίνηση. Όπως για παράδειγμα να κάνει κάποιος ποδήλατο παρέα με κάποιον άλλο ή να κάθονται δύο άνθρωποι σε ένα παγκάκι».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle