Skip to main content

Β. Ελλάδα: Σπείρα ρήμαξε 20 επιχειρήσεις και σπίτια-Λεία 310.000 ευρώ

Τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου«άνοιγαν» επιχειρήσεις και σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα και Λάρισα

Πολυμελή εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε πολυάριθμες ληστείες και διαρρήξεις εταιρειών και οικιών σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου του 2019 «άνοιγαν» επιχειρήσεις και σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα και Λάρισα, αποκομίζοντας συνολικά χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 295.000€ και τιμαλφή, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 16.500€.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση σε βενζινάδικο στη Λάρισα, όπου οι δράστες αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο με περιεχόμενο 250.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχαν δέσει τον ιδιοκτήτη σε αποθήκη. Το εν λόγω χρηματοκιβώτιο βρέθηκε σε χωριό κοντά στη Λάρισα, με το προαναφερόμενο ποσό μέσα.

Για την υπόθεση, οι αρχές συνέλαβαν συνολικά 8 Ρομά, επτά άνδρες και μία γυναίκα από 17 έως 50 ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μερικοί εξ αυτών ήταν ξαδέρφια.

Εκτός από τη ληστεία, οι δράστες διέπραξαν ακόμη 4 διαρρήξεις επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, 15 σπιτιών σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες και Δράμα καθώς και 4 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης των 8 μελών της οργάνωσης είναι ότι χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» οχήματα δύο αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ιπποδύναμης, προκειμένου να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και να αποφύγουν τυχόν αστυνομικό έλεγχο, στα οποία είτε δεν τοποθετούσαν πινακίδες κυκλοφορίας, είτε χρησιμοποιούσαν κλεμμένες ή παραποιημένες πινακίδες.

Τα εν λόγω οχήματα τα έκρυβαν σε κλειστό, κλειδωμένο και περιφραγμένο χώρο σε περιοχή της Νικόπολης, όπου μετέβαιναν με άλλα τέσσερα οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συλληφθέντες είχαν λάβει αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης, με κάμερες και συσκευή παρακολούθησης της συχνότητας της αστυνομίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Τα 6 οχήματα
- Χρηματικά ποσά, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές
- Πλήθος κινητών τηλεφώνων
- Ένα σύστημα καταγραφής και 4 κάμερες
- 2 φορητοί πομποδέκτες

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.