Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σπείρα διαρρηκτών ρημάζει σπίτια - Μπούκαραν και πριν την Ανάσταση (φωτο+vid)

Η Voria.gr αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης σπείρας διαρρηκτών που ρημάζει κατοικίες σε περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων έχει γίνει σπείρα διαρρηκτών σε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα των κακοποιών, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Voria.gr, έχει «χτυπήσει» διαμερίσματα σε Ωραιόκαστρο, Πανόραμα και Θέρμη αποσπώντας χρήματα και τιμαλφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες Voria.gr, τα... αθεόφοβα μέλη της συμμορίας παραβίασαν ή αποπειράθηκαν να παραβιάσουν σειρά κατοικιών στην επέκταση της Θέρμης, ακόμη και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγη ώρα πριν την Ανάσταση. Συγκεκριμένα, διέρρηξαν ή αποπειράθηκαν να διαρρήξουν πέντε σπίτια, μέσα σε λίγη ώρα. Μάλιστα, τη Μεγάλη Δευτέρα είχαν κλέψει τις πινακίδες από επαγγελματικό φορτηγάκι τού ενός εκ των ιδιοκτητών, το σπίτι του οποίου αποπειράθηκαν να διαρρήξουν λίγες ώρες πριν το «Χριστός Ανέστη».

Η σπείρα αποτελείται από 3-4 άτομα. Επιλέγουν τους στόχους τους και κινούνται με μεθοδικότητα, έχοντας προτίμηση σε πολυτελή σπίτια, τα οποία είναι σε ήσυχους δρόμους.

Αφού επιλέξουν πού θα χτυπήσουν, κάνουν κατόπτευση του χώρου, σε προγενέστερο χρόνο, παρακολουθούν και όταν διαπιστώσουν ότι οι ιδιοκτήτες λείπουν, προχωρούν στη διάρρηξη, η οποία διαρκεί 1 με 2 λεπτά, και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο και εξαφανίζονται.

Συνήθως επιλέγουν να «μπουκάρουν» Παρασκευή και Σαββατοκύριακο καθώς είναι οι ημέρες που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες οι ιδιοκτήτες να απουσιάζουν. Έτσι, χτυπούν τα κουδούνια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εάν οι ένοικοι δεν απουσιάζουν, τότε τους ζητούν συγγνώμη, ισχυριζόμενοι ότι έψαχναν κάποιον άλλον.

Μία ημέρα πριν τη σειρά από διαρρήξεις στην επέκταση της Θέρμης, χτύπησαν σπίτι και σε άλλη περιοχή της Θέρμης, πίσω από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στις 9.00 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Όπως φαίνεται από το βίντεο της κάμερας του κλειστού κυκλώματος, τα τρία άτομα έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας φόρμες, κουκούλες, μάσκες για τον κορωνοϊό και γάντια, αφού διαπιστώνουν ότι δεν τους βλέπει κανείς εισχωρούν στην αυλή της οικίας.

Ο ένας αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της εξωτερικής κάμερας, κατευθύνεται προς αυτή με τρόπο που να μην καταγραφεί το πρόσωπό του και την ξηλώνει με το χέρι του, ενώ οι άλλοι δύο τον περιμένουν. Το ευτύχημα για τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου σπιτιού, ο οποίος απουσίαζε, ήταν ότι διέθετε ένα έξυπνο σύστημα συναγερμού, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργεία, αποτρέποντας τους δράστες να εισέλθουν στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Ο κάτοχος της οικίας μίλησε στη Voria.gr, λέγοντας ότι ο ίδιος απουσίαζε και ότι η διάρρηξη απετράπη χάρη στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει, όπως ρολά, ενισχυμένα τζάμια και συστήματα συναγερμού. Οι δράστες είδαν ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος από 1,5 με 2 λεπτά για να ανοίξουν το σπίτι και έτσι τράπηκαν σε φυγή.

Τέλη Δεκεμβρίου του 2021 οι δράστες στοχεύουν κατοικία στο Ωραιόκαστρο. Λίγο μετά τις 8.30 μ.μ., τρία άτομα φτάνουν έξω από αυτήν. Παρά τον φωτισμό που υπάρχει, δεν πτοούνται.

Στο βίντεο καταγράφεται ο ένας από τους δράστες να ανεβαίνει με χαρακτηριστική άνεση προς το μπαλκόνι. Ελέγχει τον χώρο και μόλις διαπιστώσει ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, δίνει το σήμα στους άλλους δύο να ανέβουν, ενώ παράλληλα μετακινεί τις καρέκλες στο μπαλκόνι με προσοχή προκειμένου να υπάρχει ελεύθερος χώρος. Με χειρουργικές κινήσεις, πιθανότατα με λοστό, ανοίγουν τη συρόμενη πόρτα και μπαίνουν στο εσωτερικό. Μετά από 1,5 λεπτό βγαίνουν, με τον ένα να κρατά μια σακούλα, κατεβαίνουν βιαστικά τις σκάλες και τρέπονται σε φυγή.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αναφέρει ότι οι δράστες κινούνται με συγκεκριμένη μέθοδο, παρακολουθούν το διαμέρισμα, ελέγχουν αν είναι άδειο, και στη συνέχεια τρυπώνουν σε αυτό, με την όλη διαδικασία να μη διαρκεί περισσότερο από 1,5 λεπτό. Σπάνε τα τζάμια, ανοίγουν τις μπαλκονόπορτες και φέρεται να χρησιμοποιούν ακόμα και το εργαλείο «σκύλα» ώστε να σηκώσουν τα στόρια.

Την τρομακτική εμπειρία να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαρρήκτες είχε ένας κύριος στο Πανόραμα. Περιγράφει στη Voria.gr τα όσα συγκλονιστικά έζησε πριν τις 9.00 της Παρασκευή 15 Απριλίου και ενώ ακόμη ο ήλιος δεν είχε δύσει. Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο ίδιος εκείνη την ώρα ήταν μόνος του στο σπίτι, στο οποίο μένει μαζί με τον αδερφό του και τους γονείς του, οι οποίοι έτυχε εκείνη την ώρα να απουσιάζουν. «Εκείνη την ώρα ήμουν στο μπάνιο, στον δεύτερο όροφο του σπιτιού. Η κάτω πόρτα ήταν κλειδωμένη και ο συναγερμός ενεργοποιημένος. Κάποια στιγμή ακούω χτυπήματα στην πόρτα, την οποία πήγαν να ανοίξουν με λοστό. Ενεργοποιείται ο συναγερμός, ωστόσο αυτοί δεν πτοούνται, σπάνε την πόρτα και ανεβαίνουν κατευθείαν στον δεύτερο όροφο. Εγώ εκείνη την ώρα βγαίνω από το μπάνιο και βρίσκομαι πρόσωπο με πρόσωπο με δύο άτομα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, με τον ένα να κρατά στα χέρια τον λοστό».

Ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται τον αιφνιδιασμό των δραστών, καθώς όπως λέει δεν υπολόγιζαν ότι θα ήταν κάποιος μέσα στο σπίτι, καθώς παρά το γεγονός ότι το παρακολούθησαν, ο ίδιος μπήκε από μια άλλη είσοδο από την πίσω πλευρά με αποτέλεσμα να μην τον αντιληφθούν. Τα δύο άτομα, τράπηκαν αμέσως σε φυγή, επιβιβάστηκαν σε ένα όχημα ασημί, στο οποίο τους περίμενε συνεργός τους και τράπηκαν σε φυγή. Χαρακτηριστικό της μεθόδου που χρησιμοποιούν οι δράστες είναι ότι, κάποιες ημέρες πριν το «χτύπημα», κάνουν κατόπτευση του χώρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν αντιληπτοί από τη μητέρα του, η οποία τους είδε μέσα στην αυλή και όταν τους ρώτησε τι θέλουν απάντησαν ότι κάτι ψάχνουν και έχουν χαθεί.

Για τους δράστες αναφέρει ότι είχαν ύψος περίπου 1,75 – 1,80 και εύσωμοι, με τον σωματότυπό τους, όπως λέει, να ταιριάζει με άτομα που είδε σε άλλα βίντεο από διαρρήξεις.

Ένα άλλο περιστατικό, επίσης στο Πανόραμα, συνέβη στις 21 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου. Το κύκλωμα καταγράφει τρία άτομα ντυμένα με στολές εργασίας, μάσκες, καπέλα και γάντια να εισέρχονται στον αύλειο χώρο της κατοικίας και περίπου 1,5 λεπτό αργότερα να εξέρχονται τρέχοντας από αυτό.

Το θύμα του διαμερίσματος διαπίστωσε παρακολουθώντας τις κάμερες ότι το αυτοκίνητο που πιθανόν να χρησιμοποίησαν οι δράστες ήταν χρώματος μαύρο μάρκας Fiat και λέει ότι συνάντησε το ίδιο όχημα ενώ περπατούσε στον δρόμο σε μεταγενέστερο χρόνο, προσπαθώντας να το σταματήσει χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Οι κάτοικοι των περιοχών ζητούν την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων, τα οποία μετά τις συγχωνεύσεις αδυνατούν να καλύψουν με το υπάρχον προσωπικό δήμους με μεγάλη έκταση και πληθυσμό.