Skip to main content

Σπυράκη: Η ενεργειακή φτώχεια βασικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ παρέθεσε τρομερά στοιχεία λέγοντας πως η Θεσσαλονίκη είναι κακό παράδειγμα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, όπως υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά την τοποθέτησή της στην ημερίδα της Voria.gr για το ενεργειακό μέλλον της πόλης που πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.

Έχοντας ασχοληθεί εκτεταμένα με το πρόβλημα και έχοντας διεξάγει η ίδια σχετική έρευνα, η κ. Σπυράκη παρουσίασε τρομερά στοιχεία υπογραμμίζοντας πως η Θεσσαλονίκη είναι ένα κακό παράδειγμα αντιμετώπισης της ενεργειακή φτώχειας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, σύμφωνα με μέτρηση του 2017:

- το 62% (190.000) των νοικοκυριών στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης δαπανούν άνω του 10% του ετήσιου εισοδήματος τους για θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό, που σημαίνει ότι είναι ενεργειακή φτωχοί.

- το 38% περνάει περιόδους όπου δε δύναται να θερμάνει το νοικοκυριό του

- το 21% θερμαίνει μόνο ορισμένους χώρους

- το 14% ότι συγκεκριμένες περιόδους αδυνατεί να ηλεκτροδοτήσει το νοικοκυριό του

Ακόμα, περίπου 55.000 κατοικίες στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν προβλήματα μούχλας ενώ περίπου 30.000 νοικοκυριά είναι λίγο ή καθόλου συνεπείς στην αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Παρόλα αυτά, μόνο το 25% ενέργησε και προσπάθησε να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως η πλειοψηφία και συγκεκριμένα, το 66%, για να μπορεί να έχει ρεύμα έκανε κάποιες άλλες περικοπές, με τη συνηθέστερη να είναι το σούπερ μάρκετ. «Άρα βρίσκεται στο δίλημμα ή ζεσταίνομαι ή τρώω», υπογράμμισε η κ. Σπυράκη αναδεικνύοντας το πρόβλημα, ένα πρόβλημα που όπως είπε πρέπει να το δούμε κατάματα και να το επιλύσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία και με πόρους που προέρχονται από το Green Deal».

Κάντο όπως η Λιλ

Προχωρώντας στις λύσεις που μπορεί να δώσει μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, η ευρωβουλευτής έφερε ως παράδειγμα την Ιλ στο Παρίσι, η οποία δημιούργησε ένα όχημα ειδικού σκοπού, κάτι σαν κοινό ταμείο όπου συγκέντρωσαν εθνικούς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους, δάνειο από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδιωτικούς πόρους καθώς και πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό. Εκεί πήγαιναν οι πολίτες με πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας με το κλειδί του σπιτιού του ανά χείρας και σε έξι μήνες επιστρέφει σε ένα ενεργειακό αναβαθμισμένο σπίτι.

Βεβαίως, όπως υπογράμμισε η ίδια, από το σημείο που βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη μέχρι το σημείο στο οποίο τα σπίτια θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν μεσολαβεί ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο είναι πού σημαντικό να υπάρχει η προσβασιμότητα σε φθηνό και μη ρυπογόνο καύσιμο.

«Είναι απαραίτητο η χώρα να πορεύεται με όρους ασφάλειας και συγχρόνως φθηνής ενέργειας», τόνισε. «Οιι πόλεις μπορούν να κάνουν πολύ καλά και περισσότερα από αυτά που κάνουν στη Θεσσαλονίκη [...] αλλά υπάρχουν οικονομίες που έχουν φτάσει στη μηδενική κατανάλωση απορριμάτων. Το zero waste economy δεν είναι οικονομίες κλίμακες αλλά οικονομίες σαν τις δικές μας. Μπορούμε να έχουμε βιώσιμη κινητικότητα και αειφόρα κτήρια», επισήμαινε υπογραμμίζοντας ωστόσο που αυτό που έιναι απραίτητο για να προχωρήσουν όλα αυτά είναι ο συνδυασμός δυνάμεων και η υιοθέτηση καλών πρακτικών.