Skip to main content

Σπυρίδης: Επενδυτική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη

Άρθρο στη Voria.gr του Αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας

Του Ανδρέα Σπυρίδη*

Κυκλική οικονομία, εξοικονόμηση ενέργειας, βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για τρεις έννοιες, που αποκτούν ιδιαίτερη αξία και σημασία στις μέρες μας. Τρεις έννοιες, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική δράση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρώπη, όπου το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δίδει ιδιαίτερη έμφαση. Γνωρίζει ότι το μέλλον του επιχειρείν, όπως και οι επενδυτικές δράσεις, είτε μικρής κλίμακας, είτε στρατηγικού χαρακτήρα, «περνούν» μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οργανώνονται με τρόπο, ώστε να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και να σέβονται τα συμφέροντα των κοινωνιών, στις οποίες το επιχειρείν έχει χρέος να επιστρέφει μέρος της παραγόμενης υπεραξίας του.

Πρόκειται για κουλτούρα, που χαρακτηρίζει το σύνολο της γερμανικής επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας και η οποία μεταλαμπαδεύεται και στην ελληνική αγορά μέσα από τις επενδυτικές της δράσεις, αλλά και τις εμπορικές της συναλλαγές.

Εξάλλου, σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων, που διενεργούνται στην Ελλάδα, είναι προσανατολισμένο στην πράσινη ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εναλλακτικά καύσιμα, πράσινο υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας), όπως και στην ανακύκλωση απορριμμάτων – αποβλήτων, όπου η γερμανική τεχνογνωσία και εμπειρία είναι υψηλή, εξ ου και το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών να ισχυροποιήσουν το κεφαλαιακό τους αποτύπωμα στη χώρα.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με νέα σύνθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο, ακολουθεί πλέον πολιτική έξι αξόνων, με έντονο το «άρωμα» της βιώσιμης ανάπτυξης, εστιάζοντας στην αναβάθμιση των σχέσεων συνεργασίας του φορέα με τα παραγωγικά υπουργεία στην Ελλάδα και τη Γερμανία, στη μεγαλύτερη διείσδυση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα, στην περαιτέρω τόνωση της ελληνικής εξωστρέφειας προς τη γερμανική αγορά, στην ένταση των επιχειρηματικών αποστολών και των Β2Β επαφών από και προς τη Γερμανία, στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών καθιέρωσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, και στη σύναψη νέων συμμαχιών και συνεργειών με τρίτους φορείς της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Με τις δράσεις αυτές το Επιμελητήριο θα διευρύνει τα δυνητικά πεδία οικονομικής, επενδυτικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μιας χώρας, η οποία λογίζεται στρατηγικός επενδυτικός εταίρος μας, όπως και παραδοσιακός, πιστός σύμμαχος της Ελλάδας και στο χώρο της οικονομίας.

Από την τελευταία μελέτη, που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σχετικά με το αποτύπωμα που αφήνει το γερμανικό επιχειρείν στην ελληνική οικονομία, προκύπτει ότι από το 2001 μέχρι και το 2020 οι καθαρές άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 5,6 δισ. ευρώ κατατάσσοντάς την, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων.

Οι επενδυτικές δράσεις προερχόμενες από τη Γερμανία είναι διάχυτες σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το R&D και οι νέες τεχνολογίες, οι τηλεπικοινωνίες, η φαρμακοβιομηχανία, οι ασφάλειες, το οργανωμένο λιανεμπόριο, ο τουρισμός, τα logistics, το real estate, οι υποδομές και η αγροδιατροφή.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εξάλλου, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο επενδυτικό «τοπίο» της χώρας, όπως και στις προοπτικές τόνωσης των ελληνογερμανικών επενδυτικών σχέσεων, στο χώρο της ενέργειας, των εναλλακτικών καυσίμων και της ανακύκλωσης απορριμμάτων, με διπλό στόχο τη στήριξη της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για τον λόγο αυτό, στο καθιερωμένο δείπνο του Επιμελητηρίου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο πάνελ που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του δείπνου τοποθετήθηκαν, πέραν του Υπουργού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Γιάννης Τσακίρης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσαμε τις αναφορές του Διευθύνοντος Εταίρου για τις γερμανόφωνες χώρες (DACH) της επενδυτικής εταιρείας Permira, κ. Jörg Rockenhäuser.

Επίσης, οργανώθηκαν τρεις δημόσιες συζητήσεις, μια με θέμα «Sustainable Mobility: Charging infrastructure for EV», η δεύτερη με τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση στη Γερμανία και στην Ελλάδα» και η τρίτη με θέμα «Waste to Energy & Biogas: Ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων – Βιοαέριο και Βιομεθάνιο ως εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο», ενώ στις 10 με 14 Οκτωβρίου προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή, που διοργανώνει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK) με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας στον ξενοδοχειακό κλάδο και σε κτίρια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», με 6 ενεργειακές γερμανικές εταιρείες.

* Ο Ανδρέας Σπυρίδης είναι Αντιπρόέδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου