Skip to main content

Spitfire: Ποιος είναι ο βετεράνος των αιθέρων που θα πετάξει πάνω από τη Θεσσαλονίκη (vid)

Το ιστορικό αεροσκάφος θα πετάξει για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία με ελληνικά εθνόσημα στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία F-16.

Μια ξεχωριστή στιγμή θα περιλαμβάνει αύριο το πρόγραμμα της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη με πτήση του ιστορικού μαχητικού αεροσκάφους Spitfire.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος θα πετάξει για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία με ελληνικά εθνόσημα στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο από F-16.

Σήμερα μάλιστα δόθηκε μια πρώτη γεύση στο κοινό της Θεσσαλονίκης με τη δοκιμαστική διέλευση των δύο αεροσκαφών, ενώ το Spitfire απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire (Spitfire ΜJ755 συγκεκριμένα), που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, είναι ανακατασκευασμένο και ανανεωμένο, καθώς αποτέλεσε το μαχητικό αεροσκάφος των Συμμαχικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται πως ανακατασκευάστηκε στην Αγγλία και ουσιαστικά «αναγεννήθηκε» μετά από την πρωτοβουλία του Πίτερ Λιβανός και του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», μια επένδυση που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ.