Skip to main content

Επιχειρηματίες στο Κόσοβο με έμπνευση από την αγορά της Θεσσαλονίκης

Αποτελέσματα της έρευνας της Μαίρης Δροσοπούλου για τον τρόπο που οι Κοσοβάροι φοιτητές επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κοσόβου.

Έμπνευση από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης αντλούν Κοσοβάροι φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη και οι οποίοι όταν γυρνούν πίσω στην πατρίδα τους ιδρύουν επιχειρήσεις επηρεασμένες από την αγορά της πόλης.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας της Μαίρης Δροσοπούλου για τους Κοσοβάρους που φοιτούν στη Θεσσαλονίκη και η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Building Knowledge About Kosovo» με την υποστήριξη του Kosovo Foundation for Open Society.

Όπως αναφέρει η κ. Δροσοπούλου, περίπου 100 νέοι από το Κόσοβο σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη. Οι Κοσοβάροι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη λόγω γεωγραφικής εγγύτητας αλλά και επειδή πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πόλη με καλά ιδιωτικά κολέγια. Την απόφαση αυτή των νέων διευκολύνουν και οι υποτροφίες που προσφέρει το κράτος του Κοσόβου τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια οι υποτροφίες αυξήθηκαν από 55 σε 62. Οι νέοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη για το προπτυχιακό ή το μεταπτυχιακό τους. «Συχνά έρχονται ενώ έχουν ήδη βρει εργασία στο Κόσοβο γιατί ελπίζουν πως οι σπουδές τους θα τους δώσουν τα εφόδια για μια καλύτερη ζωή», σημειώνει η κ. Δροσοπούλου.

Η φοιτητική κοινότητα των Κοσοβάρων αποτελεί έναν σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πρίστινας, καθώς σύμφωνα με την έρευνα οι δύο λαοί δεν γνωρίζουν πολλά ο ένας για τους άλλους.

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο. Τα νέα που έρχονται είναι συνήθως αρνητικά. Αντίστοιχα και το Κόσοβο είναι αρνητικό προς την Ελλάδα. Οι νέοι που μου μίλησαν έκαναν λόγο για μια “μεσογειακή Σερβία” που παίρνει το μέρος της Σερβίας και δεν συμπαθεί τόσο το νεοσύστατο κράτος. Έχουμε παρεξηγήσει ο ένας τον άλλο και θεωρούμε ο ένας τον άλλο αντίπαλο», αναφέρει η ερευνήτρια.

Οι Κοσοβάροι, ωστόσο που έρχονται να σπουδάσουν στην πόλη, αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και γυρνώντας πίσω στην πατρίδα τους μεταφέρουν μια θετική εικόνα για αυτή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το θετικό που βλέπουν οι Κοσοβάροι στους Έλληνες είναι η αγάπη τους για τη ζωή: ότι χαίρονται το κλίμα, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, την ελευθερία με την οποία διακατέχονται οι σχέσεις αυτές». Αντίστοιχα, αυτό που δεν τους αρέσει στους Έλληνες είναι οι διμερείς σχέσεις που αναπτύσσουν με τους γείτονές τους.

Οι Κοσοβάροι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κοσοβάρων φοιτητών φεύγουν από την Ελλάδα μετά το τέλος των σπουδών τους και επιστρέφουν πίσω στο Κόσοβο. Στις βαλίτσες τους όμως φέρνουν συχνά ιδέες από τη Θεσσαλονίκη τις οποίες εφαρμόζουν δημιουργικά πίσω στις πόλεις τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει η κ. Δροσοπούλου είναι η Μπόρα, σπουδάστρια στη Θεσσαλονίκη. Η Μπόρα εντυπωσιάστηκε από την παράδοση που έχει η Θεσσαλονίκη στα γλυκά. Η ίδια προέρχεται από μια μικρή πόλη του Κοσόβου όπου οι γυναίκες δεν κυκλοφορούν μετά τη δύση του ηλίου και όπου δεν υπάρχει ούτε μία καφετέρια για τους νέους, παρά μόνο ένα παραδοσιακό καφενείο αποκλειστικά για άνδρες. Επηρεασμένη από τα ζαχαροπλαστεία που λειτουργούν και ως καφέ στη Θεσσαλονίκη, η Μπόρα έλαβε επιχορήγηση από ένα μικρό γερμανικό οργανισμό και άνοιξε ένα πατισερί. Παρότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο, οι κάτοικοι αγκάλιασαν το εγχείρημα της και πλέον πέρα από από πατισερί, το μαγαζί της λειτουργεί και ως χώρος για διοργάνωση πάρτι και εκδηλώσεων.

«Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα νεανικής και συνάμα γυναικείας επιχειρηματικότητας που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη», τόνισε η κ. Δροσοπούλου.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι αυτό του Βαλντρίν, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που ντύνονταν οι Θεσσαλονικείς. Γυρνώντας στο Κόσοβο, λοιπόν, άνοιξε τη δική του επιχείρηση που φτιάχνει και πουλάει γραβάτες. Μάλιστα, στην επιχείρησή του απασχολεί κυρίως μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών.

«Η Ελλάδα με βοήθησε πολύ να διευρύνω την οπτική μου αναφορικά με το πόσο άχρηστες είναι οι προκαταλήψεις και το μίσος», τόνισε ο Βαλντρίν μιλώντας στη Voria.gr.

«Η χώρα σας βοήθησε να εμπνευστώ για την επιχείρησή μου. Παρατήρησα τον τρόπο που φτιάχνονται οι γραβάτες εδώ. Οι γραβάτες δείχνουν τη στάση ζωής του κάθε ανθρώπου. Με αυτή την έννοια, αποφάσισα να αφιερώσω την εταιρεία μου στο πρόσωπο και την πόλη που με επηρέασε: τον παππού μου και τη Θεσσαλονίκη. Λόγω της υποστήριξης του παππού μου και της γνώσης που έλαβα στη Θεσσαλονίκη, πλέον είμαι σήμερα ο νεότερος διευθυντής μάρκετινγκ σε διεθνή εταιρεία στο Κόσοβο, λέκτορας στο καλύτερο κολλέγιο επιχειρηματικότητας, ιδιοκτήτης εταιρείας και ειδικός στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και όλα αυτά τρία χρόνια μετά την επιστροφή μου από την Ελλάδα», σημείωσε.

Άνθρωποι, όπως  ο Βαλντρίν και η Μπόρα, μπορούν να φέρουν - όπως αναφέρει η κ. Δροσοπούλου- την αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η κ. Δροσοπούλου θα παρουσιάσει σήμερα την έρευνά της στο πλαίσιο του πρώτου ελληνο-κοσοβαρικού φόρουμ νεολαίας που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη.