Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021
x

SPUTNIK: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ HIV

«Η χρήση του Sputnik V στη Ν. Αφρική, όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα HIV, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσής του», λέει η υπηρεσία φαρμάκων.

Η Νότια Αφρική, η οποία δυσκολευόταν να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις εμβολίων για την Covid-19 για να καλύψει τα 59 εκατομμύρια των κατοίκων της, απέρριψε σήμερα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φαρμάκων Sahpra.

«Η χρήση του εμβολίου Sputnik V στη Νότια Αφρική, όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα HIV, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μεταξύ των εμβολιασμένων ανδρών» ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι το εμβόλιο Sputnik V φέρει ένα συστατικό αδενοΐου (Ad5), το οποιο «έχει προκαλέσει ανησυχίες σε έρευνες που έχουν γίνει για την ασφάλειά του σε πληθυσμούς οι οποίοι έχουν κίνδυνο να προσβληθούν από HIV».

Η Νότια Αφρική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη αφρικανική χώρα από την πανδημία. Μέχρι σήμερα μετρά 2,9 εκατομμύρια κρούσματα και 88.600 θανάτους. Μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Η Νότια Αφρική μετρά επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό φορέων του HIV στον κόσμο.

Σήμερα στη χώρα χρησιμοποιούνται τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Pfizer/BioNTech. Έχει εγκριθεί επίσης το κινεζικό εμβόλιο Sinovac.

Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει πάρει επισήμως το «πράσινο φως» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως χρησιμοποιείται σε τουλάχιστον 45 χώρες.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ