Skip to main content

Στα 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της Θεσσαλονίκης από τις παραγωγές ταινιών του Χόλιγουντ

Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων παραγωγών για γυρίσματα ταινιών στη Θεσσαλονίκη - Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμά τους μέχρι τώρα

Ολοκληρώθηκαν προχθές, μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα, τα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας «The Bricklayer» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την τρίτη συνολικά ταινία που έχει γυριστεί στην πόλη από πέρσι και η οποία έφερε μέχρι στιγμής τα περισσότερα έσοδα για αυτήν.

Από την... απόπειρα δολοφονίας στην πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το στρατηγείο της CIA που «στήθηκε» στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, για τον ενάμιση αυτόν μήνα των γυρισμάτων σχεδόν ολόκληρη η πόλη μετατρέπηκε σε πλατό του Χόλιγουντ, με τους διάσημους αστέρες της μεγάλης οθόνης να κυκλοφορούν καθημερινά σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Όπως είναι γνωστό, τα γυρίσματα της ταινίας δεν περιορίστηκαν μόνον στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεταφέρθηκαν και σε κοντινές περιοχές, όπως τη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται ότι το «Bricklayer» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία, από τις τρεις που έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής στην πόλη, της οποίας η πλοκή εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναμένεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο την πόλη το 2023, οπότε και αναμένεται να κυκλοφορήσει η ταινία.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Απόπειρα... δολοφονίας στην πλατεία Αριστοτέλους για το «Bricklayer»

Διαβάστε επίσης: The Bricklayer: Σε στρατηγείο της CIA μεταμορφώθηκε το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης (video)

Η ταινία, της οποίας ο προϋπολογισμός έφτασε τα 21 εκατ. ευρώ, έφερε στη Θεσσαλονίκη τούς πασίγνωστους ηθοποιούς Άαρον Έκχαρτ και Νίνα Ντόμπρεβ, αλλά έδωσε για μία ακόμη φορά και τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να δοκιμάσουν την τύχη τους στην υποκριτική, έστω και ως κομπάρσοι, και να γίνουν μέρος μίας μεγάλης παραγωγής. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων στην πλατεία Εμπορίου, στα Άνω Λαδάδικα, εντύπωση είχε προκαλέσει στους περαστικούς η προειδοποίηση της παραγωγής ότι όσοι περάσουν από τα σημεία των γυρισμάτων μπορεί να δούν τον εαυτό τους... σε ταινία του Χόλιγουντ.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα σε ορισμένους αθλητές της πόλης να συμμετέχουν με έναν μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, τρόπο στην ταινία, καθώς για τις ανάγκες των γυρισμάτων χρειάστηκε να επιστρατευτούν αρκετοί κασκαντέρ, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις πιο επικίνδυνες λήψεις. Ο Δημήτρης Κυρσανίδης, ο οποίος έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο παρκούρ, ήταν ένας από τους πολλούς κασκαντέρ της ταινίας, ο οποίος, μάλιστα, χρειάστηκε να πάει μέχρι τη Βουλγαρία ώστε να περάσει ειδική εκπαίδευση κασκαντέρ. Τόσο ο ίδιος όσο και συναθλητές του από τον χώρο του παρκούρ είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ταινία και να αλληλεπιδράσουν με τους διάσημους ηθοποιούς. «Το να κάνεις με τόσο μεγάλους ηθοποιούς μία ταινία στη Θεσσαλονίκη είναι απίστευτο, πόσο μάλλον να είσαι και ακριβώς δίπλα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο Δημήτρης Κυρσανίδης.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Από παγκόσμιος πρωταθλητής στο παρκούρ, κασκαντέρ σε ταινία του Χόλιγουντ

Στα 25 εκατομμύρια τα έσοδα για την πόλη

Μία νέα βιομηχανία φαίνεται να ανθίζει, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη, καθώς, αν και έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τα γυρίσματα της τρίτης ταινίας της Millennium Media, αναμένεται να έρθουν νέες παραγωγές τους επόμενους μήνες στην πόλη. Τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να έχει τραβήξει ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον των ξένων παραγωγών, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το β' εξάμηνο του 2022 αναμένεται να γυριστούν άλλες δύο ταινίες στην ευρύτερη περιοχή, στις οποίες θα πρωταγωνιστήσουν, φυσικά, αστέρες του Χόλιγουντ.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρει ότι το οικονομικό αποτύπωμα των τριών ταινιών που γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται περίπου στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, το «The Enforcer» έφερε στην πόλη περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ, οι «Αναλώσιμοι 4» περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ και το «The Bricklayer», η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής παραγωγή στην πόλη, περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην πόλη, οι οποίες δεν αφορούσαν αποκλειστικά μόνο το κομμάτι της παραγωγής αλλά επεκτείνονταν και σε άλλους τομείς, όπως σε αυτόν του κατασκευαστικού κλάδου.

Σημειώνεται ότι αλλαγές έρχονται και για τα κινηματογραφικά στούντιο Nuboyana Hellenic στη Θέρμη, στα οποία γυρίστηκαν σκηνές τόσο για το «Bricklayer» όσο και για τις άλλες δύο ταινίες. Όπως δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, θα υπάρξει επένδυση ώστε τα στούντιο να εκσυγχρονιστούν και να μεγαλώσουν. Πρόκειται, μάλιστα, για μία άμεση επένδυση, με ορίζοντα την επόμενη διετία.

Διαβάστε: Αυτό είναι το χολιγουντιανό στούντιο της Θεσσαλονίκης - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για το «Bricklayer», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «η ταινία είναι πολύ σημαντική για την Κεντρική Μακεδονία, πρωτίστως για την οικονομία της περιοχής, καθώς θα απασχοληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Όχι μόνο ηθοποιοί, αλλά και εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό και μια σειρά άλλους κλάδους για την παραγωγή της ταινίας. Επίσης, εκτός από τους χιλιάδες εργαζόμενους και τις εκατοντάδες επιχειρήσεις, που θα εμπλακούν, στη συγκεκριμένη ταινία θα προκύψει και τεράστια προβολή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας παγκοσμίως. Κάτι που βοηθάει πάρα πολύ τη σημαντική προσπάθεια που κάνουμε για την προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας στο εξωτερικό, τόσο ως τόπου γυρισμάτων οπτικοακουστικών παραγωγών όσο και ως τουριστικού προορισμού. Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ και αυτά τα χρήματα θα εισρεύσουν στην τοπική οικονομία και θα ενισχύσουν αποφασιστικά πολλές επιχειρήσεις, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Πλέον η ταινία «The Bricklayer» έχει επισήμως περάσει στο post-production κομμάτι της και θα χρειαστεί να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή οι Θεσσαλονικείς πριν μπορέσουν να δουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι οι θεάσεις αστέρων του Χόλιγουντ στην πόλη έχουν ολοκληρωθεί, καθώς η Θεσσαλονίκη έχει γίνει το νέο «hotspot» για την παραγωγή ξένων ταινιών.