Skip to main content

Στα... χέρια Μητσοτάκη αύριο η διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ

Στον πρωθυπουργό θα τεθούν όλα τα δεδομένα και η άποψή του προφανώς θα έχει βαρύτητα στις τελικές αποφάσεις για την τύχη της φετινής ΔΕΘ.

Καθοριστική για τη φετινή διοργάνωση της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι η αυριανή (Τρίτη) σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον πρωθυπουργό θα τεθούν όλα τα δεδομένα και η άποψΉ του προφανώς θα έχει βαρύτητα στις τελικές αποφάσεις.

Στη σύσκεψη η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo θα προσέλθει με τα ακόλουθα δύο δεδομένα:

Πρώτον, μέχρι στιγμής η γερμανική πλευρά δηλώνει τη βούλησή της να συμμετάσχει στην διοργάνωση, ως τιμώμενη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, όντως υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά καταγράφεται δυστοκία προσέλκυσης σημαντικών γερμανικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Δεύτερον, τα υπό διαμόρφωσιν υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν τεθεί υπόψιν του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για να πάρουν το πράσινο φως και τα οποία προέκυψαν από την αξιοποίηση των εμπειριών στις λίγες διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας –κυρίως στην Ασία-, αλλά και τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Εκθέσεων.

Με αυτά τα δεδομένα το βασικό σενάριο παραμένει ότι η 85η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, θα γίνει κανονικά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Σε διαφορετική περίπτωση  -αν δηλαδή δεν πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ- τη θέση της θα πάρει ένα συμπόσιο τριών ή τεσσάρων ημερών για την οικονομία, το οποίο, όμως, στην ουσία θα συνιστά πολιτική εκδήλωση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τις ανακοινώσεις τους για την οικονομία, τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα, όπως θα έκαναν σε βάθος δέκα ημέρων, εάν η ΔΕΘ γίνονταν κανονικά.