Skip to main content

Στα χέρια Σαουδαράβων η Newcastle United έναντι 300 εκατ. λιρών

H ομάδα του βορρά της Αγγλίας πέρασε από τον Μάικ Άσλεϊ σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας

Ολοκληρωθηκε και επισήμως η εξαγορά της Νιούκαστλ από σαουδαραβικό fund έναντι 300 εκατ. λιρών.

Ειδικότερα, η ποδοσφαιρική ομάδα στον βορρά της Αγγλίας άλλαξε χέρια μετά την έγκριση που έδωσε η Premier League και πέρασε από τον Μάικ Άσλεϊ σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σεαυτή συμμετέχουν οι PCP Capital Partners και RB Sports & Media.

Σε δήλωσή του ο Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, διαχειριστής του σαουδαραβικού Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, ο οποίος θα γίνει μη εκτελεστικός πρόεδρος της Νιούκαστλ, ανέφερε ότι η συμφωνία θα σημάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την "αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συλλόγου και την αξιοποίηση της κληρονομιάς του".

"Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που γινόμαστε οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ, ενός από τους πιο διάσημους συλλόγους του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ευχαριστούμε τους οπαδούς της Νιούκαστλ για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους", δήλωσε ο ίδιος.

Η εξαγορά, με επικεφαλής την Amanda Staveley, διευθύνουσα σύμβουλο της PCP Capital Partners, βάζει τέλος σε μια δύσκολη εποχή στο St James' Park και θα μετατρέψει τη Νιούκαστλ σε έναν από τους πλουσιότερους συλλόγους στον κόσμο.

Μια αλληλουχία γεγονότων αναζωπύρωσε τη συμφωνία που είχε μπλοκαριστεί πριν από 14 μήνες, αφού ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός beIN Sports με έδρα το Κατάρ, κάτοχος των δικαιωμάτων της Premier League, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία θα άρει την απαγόρευση που του είχε επιβάλει και θα κλείσει επίσης τις παράνομες υπηρεσίες streaming.

Το δεύτερο εμπόδιο που ξεπεράστηκε είναι ότι η Premier League, που δέχθηκε πιέσεις για να μπλοκάρει τη συμφωνία πέρυσι, έλαβε "νομικά δεσμευτικές" διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων και του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι πρόεδρος του Ταμείου είναι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.